Април е най-горещият в съвременната история

Покачването на температурата се забелязва на много места по света, но най-вече в Русия и в Аляска
Покачването на температурата се забелязва на много места по света, но най-вече в Русия и в Аляска / БГНЕС

Миналият месец е бил най-горещият април в съвременната история, с което се отбелязва 12-я пореден месец, който разбива световните рекорди за топло време. Това заявиха от Американската национална агенция за океаните и атмосферата (NOAA).

„Световните средни температури на повърхността на сушата и океаните за април 2016 г. са най-високите за месеца в световните температурни архиви на NOAA, които датират от 1880 г.“, заявиха от агенцията в изявление.

„Това отбелязва 12-я пореден месец, в който световните температурни рекорди са разбити, което е и най-дългата поредица в 137-годишната история на архивите“, посочиха още от NOAA. В доклада на агенцията, който се издава всеки месец, се посочва също, че миналият месец се забелязва и притеснително покачване на температурите, в сравнение със средните им стойности през 20 в.

Общите средни температури в световен мащаб на суша и вода за април 2016 г. са с 1,10 градуса по Целзий над средните за месеца през 20 в., които са 13,7 по Целзий.

Според NOAA покачването на температурата се забелязва на много места по света, но най-вече в Русия и в Аляска, където средните температури са били с 3 градуса по Целзий над средните.

Въпреки това по-хладно от обичайното време се е наблюдавало в североизточните части на Канада и Южна Америка. /АФП