Разкриха причините за дълголетието на италианските селяни

Дълголетниците сред жителите на селата в Италия се отличават с позитивно отношение към живота, трудолюбие, упоритост и здрави връзки със семейството, религията и родната земя. Това изясниха учени от Римския университет Ла Сапиенца и Калифорнийското медицинско училище в Сан Диего, които публикуваха статия в International Psychogeriatrics.

Според експертите именно тези психологически особености са един от факторите удължаващ живота.

В изследването са участвали 29 възрастни и техните 51 роднини от девет селя в района Чиленто в Южна Италия. Най-възрастните доброволци са от 90 до 101 години.

Учените оценявали показателите за психическо и физическо здраве, провели интервю, в което участниците разказвали за личния си живот, за важните за тях събития и убеждения.

Оказало се, че дълголетниците са с по-добро психическо здраве отколкото по-младите членове на семейството на възраст между 51 и 75 години. Те демонстрирали оптимизъм, увереност в себе си, устойчивост на стрес и добри навици за приемане на решения. Освен това те оставали верни на убежденията си, успешно преодолявали жизнените препятствия и не се тревожели за това, какво мислят околните. /БГНЕС, лента.ру