Люта чушка вкара „гръмотевици“ в главата на мъж

СОФИЯ-УЛИЦИ-ЛЮТИ ЧУШКИ
СОФИЯ-УЛИЦИ-ЛЮТИ ЧУШКИ / БГНЕС

Мъж, който ял най-лютите чушки на света на конкурс по консумация на „огнените зеленчуци“, попадна в спешна помощ поради страховито главоболие.

34-годишният мъж изял една от лютите чушки на конкурса в Ню Йорк.

През следващите няколко дни при него се появило неочаквано „смазващо болезнено" главоболие.

Случката с него беше публикувана в медицинско издание, тъй като това е първият такъв случай, свързан с яденето на люти червени чушки.

Лекарят, който се занимавал със случая, предупреди всеки, който яде люти чушки, да потърси незабавно медицинска помощ, ако усети внезапно начало на главоболие.

„Гръмотевичното“ главоболието се причинява от внезапното свиване на съдовете, които снабдяват с кръв мозъка, състояние, известно като обратим синдром на мозъчната вазоконстрикция (RCSV).

Веднага след участието в „лютивата“ надпревара, мъжът получил гадене. През следващите няколко дена започнал да изпитва силни болки в шията, които били придружавани буквално от „експлозии“ в главата.

Положението му станало толкова лошо, че отишъл в спешното отделение и бил изследван за различни неврологични състояния, но резултатите не показали нищо. В крайна сметка след компютърна томография се оказало, че няколко артерии в мозъка му са се свили. И лекарите го диагностицирали като застигнат от RCSV.

Не винаги има очевидни причини за RCVS, но до това състояние може да се стигне и като реакция на някои медикаменти.

Само че даденият случай бил първият, причинен от яденето на много люто. Симптомите се изяснили. А при сканиране пет седмици по-късно било установено, че артериите са възстановили нормалния си размер.

Обикновено случаите с RCVS се решават т в рамките на няколко дена или седмици. В някои много редки случаи се стига до тежка вазоконстрикция, която води до инсулт./БГНЕС