112 години Пристанище Варна

112 години Пристанище Варна
112 години Пристанище Варна / БГНЕС

Днес се отбелязват 112 години от създаването на Пристанище Варна.

В началото на 1895 г. е проведен търг за строителството му. Градежът е оценен на 8 290 385 лева, които са осигурени от правителството. На търга за строителството участват фирми от Хамбург, Париж и българското дружество „Михайловски и Хайрабедиян“. Родната фирма е избрана след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена или 6 922 472 златни лева.

На 7 февруари е сключен договор, с който се дава начало на строителството. До 1899 година фирмата-изпълнител претърпява сериозни сътресения - след две зимни бури, които повреждат плавателния й състав и съоръжения.

„Михайловски и Хайрабедиян“ почти фалира. Градежът се прехвърля на новосъздадено анонимно акционерно дружество, в което главните акционери са участниците в първото предприятие.

112 години Пристанище Варна
112 години Пристанище Варна / БГНЕС

С учредителен протокол се поставя началото на „Безименно акционерни дружество за направа на Варненското пристанище“, което довежда проекта до успешно завършване през 1906 година.

В церемонията по откриване участва лично Kняз Фердинанд I, който пристига на борда на българския крайцер „Надежда“.

Денят – 18 май, не е избран случайно – това е именният ден на княза. 23 военни и граждански парахода се включват в откриването. Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 официални гости. Знаменателното откриване е дадено с 21 топовни салюта от чуждестранни военни параходи и брегова артилерия. /БГНЕС

112 години Пристанище Варна
112 години Пристанище Варна / БГНЕС