10 септември - Световен ден за борба със самоубийствата
10 септември - Световен ден за борба със самоубийствата / БГНЕС
Над 95% от интернет сайтовете съдържат информация за самоубийства

Повече от 54 000 интернет сайта са проверени за шест години от руската агенция Роспотребнадзор за наличие на информация за самоубийства и над 51 000 от тях са съдържали съответната информация, съобщи ТАСС.

"През периода от 1 ноември 2012 до 1 септември 2018 г. Роспотребнадзор проведе експертно проучване сред над 54 500 страници на сайтове в информационно-комуникационната мрежа Интернет за наличието на информация за извършване на самоубийства, както и за призиви за извършване. От тях 95,4% от случаите в уеб страниците бяха идентифицирани като забранена за разпространение информация", се казва в доклада.

Организацията Роспотребнадзор обяви, че започва работа за предотвратяване на самоубийства и пропаганда за самоубийства, в сътрудничество с органите на реда и администрации на руски социални мрежи.

"Обединението е от решаващо значение и изисква усилията на не само експерти, но и на членовете на семействата, приятели, служители, учители, медицински специалисти, политически и религиозни лидери, държавни и полицейски органи. Всеки може да допринесе за предотвратяване на самоубийство", твърди агенцията.

На 10 септември под егидата на Международната асоциация за превенция на самоубийствата и Световната здравна организация (СЗО) се отбелязва Световният ден за борба със самоубийствата. /БГНЕС