На снимката: Мартина Стефанова (л.) и Христина Каменова от дружество Архитектура и наследство
На снимката: Мартина Стефанова (л.) и Христина Каменова от дружество Архитектура и наследство / БГНЕС
Мартина Стефанова: За всеки има място под слънцето

„Има място за всеки под слънцето”, заяви за БГНЕС Мартина Стефанова, организатор на фестивала „КвАРТал фестивал”, който от днес властва в карето между столичните булевардите „Васил Левски“, „Дондуков“, „Мария Луиза“ и „Сливница”.

Фокусът на първия ден на фестивала е Park(ING) day. Той се провежда до 19:30 часа в сърцето на града. В рамките на инициативата паркоместа се превръщат в места за сладки приказки и различни видове изкуства. На едно от местата e паркирало пиано и щанда на Станислава, която приготви ръчно изработен шоколад, който го гарнира с различни поправки и го поднася в сладоледена фунийка с банан.

„Това е една инициатива, която се случва в рамките на „КвАРТал фестивал” за повече публични пространства за хората и по-малко коли. Затова освободихме тези паркоместа. В събота и неделя (15 и 16 септември) ще може да видим улиците пълни с хора и с инициативи. Нашата цел е да си извоюваме правото хората да са преди колите и градът да е за хората. Тази година темата на фестивала е „квАРТалът отвръща на времето”, добави още Мартина Стефанова, която е и представител на арт фондация „Дома”. Мартина обясни, че инициативата за фестивала се е появила в подкрепа на създаването на арт квартал в София и подчерта, че на времето той се е казвал „Капана“.

„Колите са голям проблем за София като цяло и нашата инициатива на самия арт квартал е да можем за постоянно да затворим някои зони и да ги превърнем в пешеходни. Тук почти няма публични пространства, хората няма къде да си разходят нито детето, нито кучето. Идеята ни е улиците „Искър“, „Екзарх Йосиф“, „Симеон“, „Триадица“ и „Сердика“ да станат пешеходни“, заяви още тя.

На квАРТал всеки ще може да опита и най-различни вкусни изкушения
На квАРТал всеки ще може да опита и най-различни вкусни изкушения / БГНЕС

Стефанова каза, че има място за всички под слънцето, но то не трябва да се концентрира на едно място. Според нея пешеходците трябва да имат повече пространство както във всички други градове. Тя е категорична, че все повече хора искат там да се обособят пешеходни зони и това ще се случи в следващите години.

„Инициатива за културна зона тук съществува от 70-те години. Ние намерихме такова проучване и документи, които показват, че още тогава е било планирано тази зона да се превърне в културна част и да бъдат затворени определени улици. Най-интересното, че името на тази зона е била „Капана””, разкри Стефанова.

Началото на културната част от фестивала ще поставим с концерт на Рут Колева в „Сохо“, а по-късно в Дом на киното ще има парти с DJ Бесен и DJ Феникс.

„Утре инициативите продължават около паркинга между Министерски съвет и ЦУМ. Там ще има музика. Всеки желаещ ще може да се опита да кара скейтборд, както и децата. Ще има още игри, различни арт работилници, както и графити работилници. За първа година си партнираме с Халите. В паркинга до тях ще се намира „лайф“ зоната на фестивала, където ще има концерти. В събота ще чуем VAN COCK от 18:30 ч., а от 20:30 ч. групата „Виолетов генерал“, а в неделя Wosh MC и Yoko. На същата сцена ще може да видим открита сцена за млади таланти на улично изкуство“, обобщи Мартина Стефанова.

Стрийт арт майсторът Насимо рисува на квАРТал
Стрийт арт майсторът Насимо рисува на квАРТал / БГНЕС

В рамките на фестивала се рисуват и няколко графита, като най-забележимите са върху сградата на Столичната пожарна и калкана на „Екзарх Йосиф“ и „Бачо Киро“. Той е дело на Станислав Трифонов – Насимо, който на стената е изобразил двама прегърнати и Купидон, който ги е уцелил със стрелата на любовта. Чрез тази си творба Насимо иска да призове хората повече да се прегръщат. Също така тя показва обмяната на миналото и бъдещето в настоящето с прегръдка, обясни артистът. /БГНЕС