Фермер подпирал вратата си с метеорит

Огромна скала, използвана в продължение на години като стопер за врата, се оказа рядък метеорит, струващ хиляди долари, съобщава Би Би Си. Професор Мона Сирбеску от Централния мичигански университет била помолена от местен фермер да направи оценка на камъка, който той пази в продължение на 30 години. След направения оглед професор Сирбеску установила, че всъщност това е 10-килограмов ценен метеорит – най-големият, който тя е виждала в дългогодишната си кариера като геолог.

Черната скала, която е била открита във ферма в Едмор, щата Мичиган, през 30-те години на миналия век, може да струва не по-малко от 100 000 долара. Повечето от метеоритите, които падат на Земята съдържат между 90-95 процента желязо. В случая този камък е уникален, тъй като съдържа 88 процента желязо и 12 процента никел.

Професор Сирбеску изпратила проби от метеорита в института „Смитсониън“ във Вашингтон, където потвърдили заключенията й.

Собственикът на метеорита, който е пожелал да остане анонимен, обеща, след продажбата на камъка, да дари 10-процента от сумата на университета в Мичиган. / БГНЕС