Сондата "Касини"  между атмосферата на Сатурн и вътрешните пръстени
Сондата "Касини" между атмосферата на Сатурн и вътрешните пръстени / БГНЕС
На Сатурн засякоха дъжд

Астрономите проучвали данните, получени от сондата "Касини" през 2017 г. от пребиваването на космическият апарат между атмосферата на Сатурн и вътрешните пръстени, когато се оказало, че многобройни микроскопични фрагменти падат от пръстените на планетата, образувайки своеобразен дъжд, съобщи Еурек Алерт.

Учените са успели да анализират данни за 2 700 какпкови частици, уловени от сондата, в процеса на падане в атмосферата на газовия гигант. На борда на устройството има йоннонеутрален масспектрометър, който е позволил да се определи химичния състав на уловеното вещество.

Установено е, че всяка секунда Сатурн улавя няколко тона материя, повечето от които се състоят от замръзнала вода (95%) и молекулярен водород, предава 24СМИ. Освен това изследователите са открили и силикати (основният компонент на скалистите астероиди), които се отлагат върху повърхността на ледените тела в състава на пръстените. Открити са и следи от органични вещества, включително въглеводороди метан, пропан-бутан, амоняк, азот, въглероден окис и въглероден диоксид.

Основният доставчик на материя в атмосферата на Сатурн е пръстенът D, който играе основна роля в образуването на химическия състав на атмосферата на газовата планета. /БГНЕС