Над 80% от руснаците са щастливи

Мнозинството руснаци /84%/ се чувстват щастливи хора и посочват като причина за щастието си семейството, доброто здраве и работата. Това показват данните от допитване, проведено от Общоруския център за проучване на общественото мнение /ВЦИОМ/.

„Нивото на щастие на руснаците, според субективните усещания, както и преди остава на високо ниво – 84% от анкетираните са отговорили, че са щастливи. Този процент е висок във всички социални и демографски групи, но може да се отбележи, че хората с добър, по техните оценки, стандарт /94%/ са по-големи оптимисти в сравнение с хората, оплакващи се от своето материално положение /66%/“, посочват авторите на изследването.

Семейството прави руснаците щастливи, като през последната половин година значението на този фактор нараства. „Днес 33% от анкетираните споделят, че се чувстват щастливи благодарение на семейството срещу 30% половин година по-рано“, се казва в проучването. От март 2018 г. е нараснал и делът на тези, които се радват на живота, защото се смятат за здрави – ръст от 16% на 21%. За други залогът за щастието са децата и добрата работа – по 15%.

Това, което прави нещастни руснаците, са материалните проблеми /12%/. На второ място недоволство предизвиква лошото развитие на нещата в страната /9%/, на трето и четвърто - лошото здраве и ниските и забавени заплати /по 5%/ съответно.

Анкетата е проведена на 14 ноември. В нея са участвали 1600 руснаци над 18-годишна възраст. /ТАСС