Крум Дамянов
Крум Дамянов / БГНЕС
Проф. Крум Дамянов показва скулптори от една бурна година

Професор Крум Дамянов, един от най-известните скулптори, откри днес своя изложба с работа от последната година в „Квадрат 500”.

Необикновеността на изложбата се състои в това, че той направи много и различни работи и като невероятно смел човек пое риска да ги експонира на открито, изтъкна директорът на Националната галерия Яра Бубнова.

„Аз смятам проф. Крум Дамянов наистина за един от малцината живеещи днес велики скулптори, създатели на конни статуи. Това вече почти никой не го умее, но той това го може”, заяви Яра Бубнова.

"Както се казва на жаргон: още са топли. Току що са излезли и вие сте първите, които питате за тях, първите, които ги виждат. Това е в едно време, когато ако кажа, че бях свободен - лъжа, тъй като имаше пет, шест чудесни млади колеги, които много интензивно работеха и всъщност беше една бурна година, в резултат на която са тези работи, които показвам", заяви минути преди официалното откриване на изложбата проф. Крум Дамянов.

В Квадрат 500 беше открита изложбата на скулптора Крум Дамянов, част от Програма Българските художници днес
В Квадрат 500 беше открита изложбата на скулптора Крум Дамянов, част от Програма Българските художници днес / БГНЕС

Запитам за трите скулптури, които го изразяват проф. Дамянов каза: „Човек никога не е съгласен, не е еднозначен. И има едно решение в момента, подсъзнанието ни се бори с второ, трето. Аз затова го нарекох „Триединство” в кавички, тъй като всъщност е противоречие, което всеки един човек притежава”.

На въпрос с какво са свързани неговите противоречия в живота и колебания, проф. Дамянов заяви: „С това, че съм жив. Съвсем нормално е. Човек винаги вижда едно – мисли друго. Аз не съм еднозначно щастлив човек и с един отговор”.

В заключението скулпторът сподели, че на 81-годишна възраст и в края на календарната година, той изпраща своята „яка възраст”. „А от тук какво очаквам: да бъда здрав, ако може още малко да поработя, семейството ми да е живо и здраво. Това е”, заключи проф. Дамянов. /БГНЕС