Боян Радев представи в Национална галерия на каталога „Колекция Боян Радев. Българска живопис”
Боян Радев представи в Национална галерия на каталога „Колекция Боян Радев. Българска живопис” / БГНЕС
Боян Радев: Вратите на майсторите бяха винаги отворени за мен

Много съм горд с българските художници, винаги вратите на старите и нови майстори бяха отворени за мен. Това каза колекционерът Боян Радев по време на представянето в Национална галерия на каталога „Колекция Боян Радев. Българска живопис”, предаде репортер на БГНЕС.

Двукратният олимпийски шампион по борба от Перник разказа, че заради една манерка се захваща с борбата, а станал колекционер, след като художник му подарил картина. Оттам насетне започва да обикаля майсторите и да иска да му подарят картина. Така за 15 дни събрал около 30 платна. Днес броят на платната е огромен.

„Всеки един колекционер мечтае да има каталог на колекцията си. Аз съм много горд с каталога, но най-много съм горд, че притежавам тези картини. Това е първият ми каталог. Аз мога да направя 3-4 такива каталози, но има неща, които не си ги показвам. Сега събирам други автори”, заяви Боян Радев.

Радев добави, че лично се е познавал с художника Васил Стоилов, който нарича бай Васил и има над 30 негови произведения, но едва 6 от тях посетителите на Двореца могат да видят до края на този месец.

Сред останалите авторите са Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Иван Ненов, Ненко Балкански, Жорж Папазов, Давид Перец, Елиезер Алшех и много други, които изграждат облика на съвременното изкуство през XX в.

Боян Радев представи в Национална галерия на каталога „Колекция Боян Радев. Българска живопис”
Боян Радев представи в Национална галерия на каталога „Колекция Боян Радев. Българска живопис” / БГНЕС

Радев обясни, че събира само произведения на български автори и иска да бъде възприеман като колекционерът, а не борецът.

Кураторът на изложбата Сузана Каранфилова каза за БГНЕС, че експозицията е в галерията от август и на няколко пъти срокът ѝ е бил удължаван заради огромният интерес към нея. По нейни думи отпечатването на каталога е естественото продължение на експозицията и в него са поместени 91 картини, които се разполагат в 6 зали в Двореца.

„18 000 посетители са видели картините от колекцията на Радев до този вторник. Освен картините, каталогът съдържа текст на куратора, интервю с колекционера, биографични данни за Боян Радев, за успехите му в спорта, колекционерството”, поясни кураторът и добави, че каталогът може да се закупи от галерията.

Плановете на колекционера са следващата изложба в галерията да бъде с картини на Бенчо Обрешков, а в идните месеци да направи изложба и в родния си Перник, както и зала да бъде кръстена на негово име. /БГНЕС