Посетителите в НС видяха конституцията, която е личен екземпляр на цар Фердинанд I
Посетителите в НС видяха конституцията, която е личен екземпляр на цар Фердинанд I / БГНЕС
Касоразбивачът Пантуди замесен в откриването на Конституцията

Конституцията има свой път, за който малцина знаят, заяви за БГНЕС Владимир Манолов, който е главен експерт в Дирекция „Международни връзки и протокол” в Народното събрание.

„След 1894 г. Конституцията е прибрана в метално ковчеже, заедно с втората поправка, която е направена по времето на Стамболов. Запечатват я с печата на софийския митрополит Мелетий, главен секретар на парламента и я съхраняват в църквата „Св. Крал” (днешна Света Неделя)”, разказа Манолов.

Причина да бъдат преместени важните документи е пожарът на парламента от 1882 година. Той засяга част от архива и до днес има липси в документацията, която се пази тук.

През 1901 г. конституцията се връща обратно в Народното събрание. „Това връщане донякъде спасява конституцията, защото през 1925 г. атентатът на църквата почти я разрушава. През 1943 г., по време на бомбардировките, е ударено източното крило на парламента, където се е намирала конституцията и от тогава се губят следите ѝ. През 1947 г. намират ковчежето в руините. Ключът от него е загубен и не помнят какво има в него”, разказва главният експерт.

Това налага да потърсят касоразбивач.

„По това време в софийския затвор лежи касоразбивачът Пантуди (Димитър Левков/Давид Леви). Взимат го от затвора. Дават му железния сандък. Преди да го отвори гони всички от помещението. В металния сандък намират оригинала на Търновската конституция и втората поправка. През 1953 г. още с 18 000 архивни единици се предава на държавна агенция „Архиви”, където тя се съхранява и до днес”, обясни още той.

В деня на отворените врати, днес, по повод 140 години от първото заседание на Учредителното събрание посетителите видяха Конституцията, която е личен екземпляр на цар Фердинанд I. Именно той е преживял всички тези перипетии – на бомбардировки и запалвания. /БГНЕС