Три милиарда щатски долара за най-скъпия парцел в света

В деловия център на Хонконг бе продаден най-високо оцененият парцел в света.
В деловия център на Хонконг бе продаден най-високо оцененият парцел в света. / БГНЕС

В деловия център на Хонконг бе продаден най-високо оцененият парцел в света. Местното правителство на автономната китайска провинция организира търг, който завърши на ниво 3 милиарда долара. Информацията е на „Саут чайна морнинг пост”, публикувана в сряда и цитирана от ТАСС.

За правото да притежават мястото се бориха 9 компании, сред които две от други части на Китай. Победител в търга стана хонконгският гигант в сферата на недвижимите имоти „Хендерсън ленд” (Henderson Land), който се съгласи да плати за всеки квадратен фут (0,09 кв.м) земя рекордните 6460 щатски долара. Цената се оказа по-висока от очакваната от експертите, които даваха оценки максимум до 2,8 милиарда долара.

В момента на мястото има 5-етажен паркинг. Новият собственик ще го премахне, за да издигне до 2022 година луксозен небостъргач с офиси.

Хонконгският пазар на недвижими имоти се смята за най-скъпия в света. Наистина астрономическите цени за жилища, офиси и търговски площи се обясняват от местните компании в сектора с недостига на свободни терени и предложения при силно търсене, включително от инвеститори от други части на Китай. /БГНЕС