Модната къща "Ланвен" се раздели с дизайнерката Бухра Джарар

По-малко от две години след бурното напускане на Албер Елбаз, легендарната модна къща „Ланвен” (Lanvin), нагазила във финансови затруднения, се оказва отново без дизайнер на колекциите за жени. В четвъртък си тръгна артистичната директорка Бухра Джарар.

"Ланвен” и Бухра Джарар решиха да сложат край на съвместната си работа по взаимно съгласие. Това решение влиза в сила от днес", се казва в съобщение от късния следобед, без да се посочват причините за решението.

Четиридесет и шест годишната дизайнерка, която получил в края на юни официалните знаци на Орден на изкуствата и литературата бе назначена за художествен директор на колекциите на модната къща през март 2016 г. като наследничка на Албер Елбаз.

Тя представи две колекции за „Ланвен”Lanvin, най-старата парижка модна къща, която все още е в бизнеса и чийто основен акционер е китайската бизнес дама Шоу Лан Уанг.

Къщата, основана от Жан Ланвен през през 1889 г., вече е преживявала вътрешен трус, когато след 14 годишна работа през октомври 2015 си тръгна израелският дизайнер.

Ситуацията не се оправи под творческото ръководство на Бухра Джарар, чиито трезво елегантни колекции (мъжки и дамски), бяха приветствани от пресата.

Работническият съвет тогава поиска обяснения за управлението и по-специално неговото въздействие върху икономическото състояние на дружеството, което се сблъска с намаляващи резултати.

Къщата, според данни, цитирани в медиите, регистрира през 2016 г. загуби от 18,3 милиона евро при оборот от 162 милиона евро, което бе спад с 23%.

В интервю през март за „Саут Чайна морнинг поуст” дизайнерката подчерта, че се нуждае от подкрепата на управителите на къщата, за да я възобнови.

"Искам да внеса моите експертни умения, моята креативност, моите технически умения и моя прагматизъм", казваше тя. "Но се нуждая от подкрепата на цялата къща. Съвсем сама - не е възможно"

„Ланвен” става печеливша за първи път от 35 години през 2007 г. Но продажбите на компанията „Жан Ланвен” (Jeanne Lanvin), (с изключение на парфюмите,тези дейности бяха изоставени през 2007 г.) се увеличиха ат 186 милиона евро през 2013 г.до 168 милиона през 2014 г., според отчетите на дружеството, с които АФП разполага.

За да се посвети на „Ланвен” Бухра Джарар изостави своя собствена марка. Тя бе стартирала модна къща през януари 2010 г. и влезе за постоянно в семейството на високата мода през декември 2013 година.

Тя е директорка на студиото „Баленсиага” заедно с Никола Гескиер, след това се присъединява към къщата „Кристиян Лакроа”. Родена в Кан в семейство от марокански произход, тя завършва училището „Дюпер” (Duperre) в Париж.

Списание Challenges съобщи във вторник, че двамата акционери в „Ланвен” Шоу Лан Уанг и Ралф Бартел, „ще рекапитализират модната къща с няколко милиона евро, за да се заличи дефицитът от предходната година и да се съживи марката".

Артистичната посока на мъжките колекции се дава от 11 години от холандеца Лукас Осендрийвер.
Артистичната посока на мъжките колекции се дава от 11 години от холандеца Лукас Осендрийвер. / БГНЕС

Артистичната посока на мъжките колекции се дава от 11 години от холандеца Лукас Осендрийвер (Lucas Ossendrijver). /АФП