Лисабон за един ден

Лисабон е предпочитана туристическа дестинация.
Лисабон е предпочитана туристическа дестинация. / БГНЕС

Поне трима души познавам, които мечтаят за екскурзия в Лисабон и все не им се получава. Още толкова - които са успели и говорят страстно за него. Имах Лисабон за един ден. Вече съм от двата вида.

Лисабон е град, който е остарял с достойнство, предаде специалният пратеник на БГНЕС в португалската столица Веселина Божилова.

Нещо ме кара да мисля, че португалците уважават старостта. Не се опитват да правят козметични операции за подмладяване. Нека да е старо. Пак е красиво. Всъщност впечатлението, което ме стряска още в пълния с португалци самолет от Париж е... колко много си приличаме външно с португалците. Ако ни смеси човек, трудно ще определи кой какъв е. Другото стряскащо и неподлежащо на разумно обяснение впечатление е колко много си приличат езиците ни, които нямат нищо общо. Славянският ни български и латинският португалски имат една и съща мелодия, твърдост, интонация, ударения, звуци. Пробвам откритието си върху нищо неподозиращи французи- " Шивачката уши два джоба и спря машината". Те не могат да повярват, че това е на български, а не на португалски.

И после осъзнавам, че стоя на Площада на търговията или Плаша де комерсиале, където са посрещали авторите на великите географски открития и се чудя що за хора са тези португалци, толкова сходни на нас и толкова различни като хоризонт.

А хоризонтът тук е огромен. Гледката към реката Тежу, която по всички мерки си е истинско море и малко по- тъмния в края на хоризонта океан оправдава тесните улички и накацалите по седемте хълма сгради.

През 1755 година Лисабон почти напълно е унищожен от земетресение.
През 1755 година Лисабон почти напълно е унищожен от земетресение. / БГНЕС

През 1755 година Лисабон почти напълно е унищожен от земетресение, последвано от пожар и три огромни вълни цунами. Една трета от жителите му загиват. Само за няколко години богатата колониална държава възстановява столицата. Трудно е да се загубиш, улиците са планирани перфектно. Малки тесни улички, които се вият по стръмнините, всички те се събират все към оня хоризонт. Все още има много сгради с керамични фасади от типичните за Португалия рисувани плочки. И тях старостта само ги разкрасява. Друг характерен акцент са мансардните прозорци. Пространството около тях никога не е само керемиди и е забавно да проследиш кой как го е решил. В хотела ми бяха направили мини тераска с малка масичка и два стола, а другаде видях истински висящи градини.

Вълните се удрят в брега, когато минават кораби.
Вълните се удрят в брега, когато минават кораби. / БГНЕС

Лисабон е предпочитана туристическа дестинация - най- често се чува френски език, има много холандци, белгийци, германци. Има много начини да разгледаш забележителностите- с автобус, с корабче, с рикша. А може и с трамвай. По- точно- миниатюрно трамвайче, което вози туристи, но същите такива трамвайчета обслужват и редовни линии. Прилича на играчка от старо време.

Има много начини да разгледаш забележителностите- с автобус, с корабче, с рикша.
Има много начини да разгледаш забележителностите- с автобус, с корабче, с рикша. / БГНЕС

Вълните се удрят в брега, когато минават кораби. Над водата срещу Кайш дю содре се извисява 28 метровата статуя на Христос. Паметникът е издигнат през 1959 година като признателност за това, че Португалия е избегнала ужасите на Втората световна война. Наблизо в Белем е паметникът на великите географски открития. За един ден не можеш да видиш всичко, със сигурност можеш да усетиш само ти как се чувстваш там. Знам, че искам да се върна. /БГНЕС