Половата активност и стареенето са свързани

В бразилския университет в Рио Гранде до Сул откриха пряка зависимост на продължителността на живота от сексуалната активност, предава РИА Новости.

Според една теория, стареенето е един вид компромис между възпроизвеждането и дълголетието. Тялото е принудено да изразходва енергия за метаболитните процеси. И колкото повече ресурси се използват за възпроизвеждане, толкова по-малко енергия остава за възстановяване на тъканите и органите.

В рамките на научната работа са взети 80 плъха на възраст два месеца. Животните са разделени на четири групи, в които те са доживявали до 3, 6, 12 и 24 месеца. След това гризачите са били умъртвявани. При всяка от групите имало две подгрупи: при първата животните се съвкуплявали с женските, а във втората оставали самотни.

Органите и тъканите на животните след умъртвяването им били подложени на внимателен анализ. Учените се интересували от нивото на антиоксидантите и показателите на оксидативния стрес (концентрация на реактивни кислородни видове) и причинените от тях увреждания на ДНК. Оказало се, че при съвкупляващите се с женските животни е имало повече натоварване на клетките, отколкото при животните, които не се съвкуплявали с женските. И най-голямото увреждане на клетките е причинено от сексуалната активност в ранна възраст. /БГНЕС