Елвис Пресли посмъртно получи най-висшата награда на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп посмъртно награди Краля на рокендрола Елвис Пресли /1935-1977 г./ с най-висшата награда на САЩ за граждански лица – Президентския медал на Свободата.

„Елвис Пресли се превърна в олицетворение на американската култура за милиарди обожаващи го фенове по целия свят. Елвис съчетаваше госпел, кънтри и ритъм енд блус, за да създаде неповторимо звучене и продаде над 1 милиард копия“, се казва в изявление на Белия дом. „И след 40 години след своята смърт Елвис Пресли остава вечна американска икона“, се казва още в съобщението.

Церемонията по награждаването ще се състои следващия петък – 16 ноември. С Президентския медал на Свободата се награждават хора, „имащи огромен принос за сигурността и защитата на националните интереси на САЩ, а също така за заслуги в областта на културата или други обществени и частни сфери“.

Еливс Пресли е роден през 1935 г. в град Мемфис, щата Мисисипи. Той е първият музикант, включен в Залата на славата на рокендрола. Умира на 42-годишна възраст през 1977 г. /ТАСС