Моделът Девън Уиндзор
Моделът Девън Уиндзор / БГНЕС
“Ангелите“ на Victoria's Secret губят своите крила

Докато най-разпознаваемата марка бельо преживява криза, нейна конкуренция се явяват стотици независими дизайнери с различни възгледи за сексуалността и женствеността.

Компанията „Виктория‘с Сикрет“ („Victoria's Secret“) е критикувана от години. Но този път аргументите звучат особено убедително.

"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че известното шоу на ангелите днес изглежда най-малкото неуместно. Дефилето на модели в изрязани боксерки, минималистично къси шотландски полички и сутиени с подплънки се проведе в същата седмица, в която и изборите за американския Конгрес, където победиха рекорден брой жени. Тази седмица Камарата на общините на британския парламент отбеляза стогодишнината от предоставянето на избирателни права на жените в Обединеното кралство, където по този повод гостуваха 100 жени политици от цял свят.

Модата и възприятието на жените се променят стремително – „Виктория‘с Сикрет“ си остава със същите .

Въпреки тенденцията да се откаже от подплънките, марката обяви слоган за есента - секси push-up (повдигачки).

Вместо да включи в шоуто манекенки с размер „плюс“ и транссексуални модели, компанията заявява, че "марката – това е фантазия, в която на последните определено не им е мястото" (за тези думи относно джендърите маркетинговият директор Ед Разек впоследствие трябваше да се извини).

В резултат „Виктория‘с Сикрет беше не само критикувана, но и бойкотирана.

Транссексуалните модели и манекенките с размер „плюс“ се отказаха от марката, която според тях вече повече от 30 години показва на жените, че има само един вид красиво тяло.

Протест на модели с размер "плюс" пред магазин на Victoria's Secret в Лондон
Протест на модели с размер "плюс" пред магазин на Victoria's Secret в Лондон / БГНЕС

Трябва да признаем, че делата на световноизвестната марка и до бойкота не протичаха особено гладко. През лятото компанията обяви закриването на 20 магазина по целия свят. Тогава стана известно, че спадът в продажбите е средно 5% годишно. Тримесечният доклад, публикуван тази седмица, показва спад на продажбите от 2%.

На 15 ноември стана известно, че компанията се разделя с главния изпълнителен директор Джен Сингър, управляваща „Виктория‘с Сикрет“ през последните две години.

Експерти от модната индустрия отбелязват: марката трябва да разбере, че е дошло време за промяна на стратегията, измислена още през миналия век. "Можем само да се надяваме, че на първо място новото ръководство на компанията ще проведе антикризисна среща, вместо да започне да планира шоуто за следващата година", коментира новината за оставката на Сингър британския т „Вог“.

Последното шоу на Victoria's Secret на 8 ноември 2018 г.
Последното шоу на Victoria's Secret на 8 ноември 2018 г. / БГНЕС

Коя е Виктория?

Според официалната версия, основателят на „Виктория‘с Сикрет“ Рой Реймънд решава да създаде марка бельо, когато един ден не успява да купи сутиен за жена си. Реймънд обиколил няколко магазина и никъде не намерил красив сутиен.

През 1977 г. предприемчивият възпитаник на „Станфорд“ открива първия магазин на „Виктория‘с Сикрет“ в Сан Франциско. Жената на предприемача обаче не се казвала Виктория. Името на бренда по всяка вероятност с е позовава на името на кралицата на Англия и фантазиите за това, което е скрито под нейните великолепни одежди. Оттук идва и дизайнът на бутиците в стила на кралските будоари.

През 1982 г. Реймънд започва да изпитва финансови затруднения и продава марката на бизнесмена Лесли Уекслър за 1 милион долара. Именно Уекслър прави „Виктория‘с Сикрет (в превод -Тайната на Виктория) световноизвестен бранд. За пет години той успява да увеличи броя на магазините от пет на сто, а след това и на хиляда.

В края на 80-те години на миналия век бранда „Виктория‘с Сикрет“ прави революция, показвайки, че бельото не е нещо, което трябва да се крие от широката публика. Тогава пазарът за секси бельо почти не съществува и компанията няма истински конкуренти.

Освен това „Виктория‘с Сикрет“ създава не само сутиени и бикини, но и идеали на женствеността, въплъщение на която стават "ангелите" - модели, които традиционно излизат на подиума с крила на гърба си, изобразяващи пеперуди, ангели, птици и феи.

Първото шоу на ангелите се провежда през 1995 г. и оттогава става ежегодно. По време на шоуто моделите демонстрират най-новите колекции, както и правят презентации на сутиени от скъпоценни камъни (т.нар. Fantasy Bra). Най-скъпият сутиен в историята е този, който през 2000 г. представя модела Жизел Бюндхен. Той се състои от 1 300 скъпоценни камъни и струва 15 милиона долара.

"Нашето шоу е фантазия, която няма конкуренция. Никоя друга модна марка не може да създаде нещо подобно. „Виктория‘с Сикрет“ - това е първата любов на жените", заявяват мениджърите на компанията в интервю за американския „Вог“.

Нови фантазии и конкуренти

Последното шоу на „Виктория‘с Сикрет“ се състоя скоро след като певицата Риана представи собствената си колекция бельо „Savage x Fenty Line“, която стана главното събитие на Седмицата на модата в Ню Йорк.

"Исках на сцената да се появят различни жени с различна енергия, раса, различни видове тяло и различни етапи от майчинството. Исках да отбележа нашата уникалност и разнообразие", сподели певицата в интервю за „Ел“.

Един от моделите на „Виктория‘с Сикрет“, Кандис Суейнпол, неотдавна с гордост отбеляза, че никой не е забелязал нейната тримесечна бременност по време на шоуто миналата година. На шоуто на Риана да не забележиш бременността на някои от моделите беше трудно.

В допълнение към колекцията на Риана, „Виктория‘с Сикрет“ има много други конкуренти. Експертите отбелязват, че днес мястото на големите марки бельо се заема от независими дизайнери.

"Напоследък бариерите пред навлизането на нови играчи на пазара на бельо намаляха и популярност набират по-нисък клас марки, особено тези, които специализират в спортни сутиени и бюстиета", казва Рандал Коник, анализатор във финансовата група „Jefferies & Company“ в интервю за Бизнес Инсайдър.

През 2016 г. бившата служителка на „Виктория‘с Сикрет“ Мишел Грант създаде компанията LIVELY. От работата си във „Виктория‘с Сикрет“ Грант е разбрала, че основното нещо, което липсва на ангелската марка, е удобството. Мишел създаде линия „удобно бельо“. Според „Форбс“ оборотът на компанията й през изминалата година възлиза на 10 милиона долара.

Много млади дизайнери без голям опит в индустрията успяха да пуснат свои колекции благодарение на Инстаграм. Сайтът Lanebryant за бельо размер „плюс“ има над 500 000 абонати.

Независимите брандове създават не просто бельо, а цели общности със собствени възгледи за това как изглежда женствеността и какво я разкрасява.

През 2016 г. дизайнерката от Санкт Петербург, Инга Билингуа, пусна марката за бельо „Bilingua“ и заедно с нея откри Клуб за добри момичета (Good girls club).

"Основната концепция на марката е в любовта към себе си и към своето тяло. Оттук идва и името Bilingua (двуезичие – бел. прев.). Това са два езика – на речта и на тялото. Главната задача на клуба е да помогне на момичетата от цял свят да заобичат телата си.

„Ние се наричаме „добри момичета“ не защото всички постъпваме правилно, а защото сме готови да споделим нашия опит и вярваме, че сме в състояние да променим света за тези, които ни последват”, каза Инга в интервю за Би Би Си. /Би Би Си-Русия