Дългогодишните алкохолици са с около 50% по-предразположени към Алцхаймер или друга форма на невродегенеративна болест
Дългогодишните алкохолици са с около 50% по-предразположени към Алцхаймер или друга форма на невродегенеративна болест / БГНЕС
Заклетите пияници са по-податливи на деменция

Заклетите алкохолици, посветили се на чашката в продължение на десетилетия или повече, са изложени на по-висок риск от деменция в края на живота си, отколкото умерените пиячи според проучване, оповестено от АФП.

Дългогодишните алкохолици са с около 50% по-предразположени към Алцхаймер или друга форма на невродегенеративна болест, съобщават от медицинския журнал Би Ем Джи.

Навсякъде по света около 7% от хората над 65-годишна възраст страдат от някаква форма на деменция - процент, който нараства до 40 над 85-годишна възраст. Очаква се броят на болните да се утрои до 2050 г.

Изследването, ръководено от Северин Сабиа във Френския национален институт за здравни и медицински изследвания е установило също, че сред умерените пиячи консумиращите вино са с по-нисък риск от деменция, отколкото любителите на бира или спиртни напитки, като уиски, джин или водка.

„Леко до умерено" пиене е определено за средната възраст като една до 14 напитки на седмица. 14-те напитки на седмица максимум - подобно на указанията в други страни - е еквивалент на 6 средни (175 милилитра) чаши вино с 13% алкохол, 6 халби с четири процентна бира или 14 двайсет и пет милилитрови шота с 40-градусови спиртни напитки.

Световната здравна организация (СЗО) определя за " тежко хронично пиене" повече от 60 грама чист алкохол - 6 или повече стандартни напитки за един ден за мъжете и повече от 40 грама на ден за жените.

Резултатите се основават на изследване сред повече от 9 000 британски граждани на възраст между 35 и 55 години.

Регистрирани са почти 400 случая на деменция, появили се средно на 76-годишна възраст. /БГНЕС