Котките могат да ни заразят с шизофрения

Датски учени откриха, че вътрешноклетъчните паразити токсоплазма, които се срещат често при котките, увеличават риска от появата на шизофрения при хората. Изследването е публикувано в научния портал ScienceDirect.

Специалистите са анализирали данните на почти 82 хиляди души в рамките на мащабно изследване на донорска кръв. При около 3000 от случаите са открити психични отклонения. Експертите са проверили кръвта на психично болните хора за наличието на токсоплазма и са стигнали до извода, че инфекцията увеличава риска от развитието на шизофрения средно с 50%. Освен това, те отбелязват, че токсоплазмата се е появила в човешкия организъм по-рано, отколкото лекарите са диагностицирали психичната болест.

„Изследването потвърждава, че токсоплазмата влияе положително на развитието на шизофренията“, се казва в статията.

Учените подчертават, че трябва по-нататъшно изучаване на влиянието на паразита върху човешкото здраве.

Токсоплазмата е вътрешноклетъчен паразит, живеещ в червата на домашните котки. Той причинява болестта токсоплазмоза, която протича леко при хората, но при отслабен имунитет може да доведе до сериозни последици.

Личинката на паразита може да попадне в човешкия организъм чрез сурово месо на заразено селскостопанско животно или при контакт с инфектиран домашен питомец. Инфекцията е широко разпространена при хората и се среща в цял свят. Към днешна дата, по оценки на американския Център за контрол о профилактика на болестите, с нея са заразени 60 милиона жители на САЩ.

По-рано учените твърдяха, че токсоплазмата може да промени поведението на човека, предизвиквайки необратими промени в работата на мозъка. Например, мишките и шимпанзетата стават „безстрашни“ при вида на котки и леопарди, а хората – става склонни към самоубийства, нерационални действия и необясними пристъпи на ярост. /РИА „Новости“