Ген. Петров: След Нова година и във ВМА ще може да се избира екип

Генерал-майор член–кор., проф. Николай Петров, д.м.н., началник на ВМА.
Генерал-майор член–кор., проф. Николай Петров, д.м.н., началник на ВМА. / БГНЕС

Ние приключихме с периода на трусовете. Военно медицинска академия стои много добре на краката си и от тук нататък сме се прицелили в растеж. За 10-те месеца тази година сме осъществили същия обем дейност, като разходите са намалели с 21 млн. лв. в сравнения със същия период миналата година. ВМА вече не инкасира нов дълг.

Това заяви в интервю за БГНЕС началникът на най-предпочитаното здравно заведение в България – ВМА, генерал-майор член–кор., проф. Николай Петров, д.м.н. Той вече година и половина ръководи ВМА и е категоричен, че не съжалява, че е поел този пост.

ВМА празнува 124 години от основаването си, а началникът й е категоричен, че екипът на болницата с изключителна гордост ще посрещне и почете този празник, заради това през което е преминал и е постигнал за последните година и половина. „Ще използваме празника, в който да докладваме на нашите колеги до къде сме стигнали, какво сме постигнали, какво предстои, защото мисля, че минахме трудния период за академията”, каза генерал-майор Петров.

За дълговете, той не крие, че в последно време се дразни от това, че в публичното пространство ВМА вече се поставя като синоним на дългове. „ВМА продължава да бъде най-добрата болница в страната. Това го показват пациентите с техните предпочитания. Нашата болница е най-предпочитаната в България. Уважаваме работата на всички колеги, има много добри и прекрасни болници, но предпочитанията на пациентите ги водят при нас”, заяви той и подчерта, че това е най-голямата гордост за работещите във ВМА.

Генерал-майор Петров подчерта, че оценява като много добри финансовите резултати на ВМА и посочи, че са измерими. „Ето например ще ви кажа, че за 10 месеца тази година, съпоставени с 10-те месеца през 2014 г. сме осъществили същия обем дейност, като разходите са намалели с 21 млн. лв. - 21 млн. лв. на 10 – месечна база за сравнение. Дълговете към септември миналата година бяха около 130 млн. лв. В края на годината успяхме да ги намалим на около 103 млн. лв. след, което отново имаше лек ръст, защото това е един процес, свързан с огромни лихви по тези дългове. Към настоящия момент с много усилия и съвместна работа на всички колеги във ВМА не инкасираме нов дълг работейки. Имаме някои проблеми, които предстои да решим в бъдеще”, подчерта началникът на болницата.

ВМА започна да чисти дългове като новото ръководство на болницата предоговаря договори, вече големите разходи са предоговорени и от тук нататък ще се работи по това да се увеличават приходите. „Предполагам, че това още следващата година ще започне да се реализира по различни механизми, по линия на психиатрията, на поликлиниката и по линия на избора на екипа. „Ние досега избор на екип нямахме, всички болници имат такава услуга, от 2016г. ние ще стартираме такава услуга и така се надяваме, работейки ефективно да осигурим и повече средства като приходи и така да се борим с оставащия дълг”, посочи той. Втората част от реформата беше в структурна промяна по всички нива и етажи на ВМА. Така, спазвайки всички правила в тясна работа и сътрудничество със синдикалните организации, са съкратени 330 щатни места. „Те не бяха механично съкратени, а някои от тях пренасочихме към добре работещи структури, които трябваше да се разгънат. Така, че ние структурна реформа направихме най-вече по отношение на администрация и медицинските пунктове по военните поделения. Оставихме като щатни изпълнители достатъчно хора да вършат работа, но без всякакви излишества”, посочи генерал-майор Петров.

Няма закрити звена, напротив открити са нови. Началникът припомни, че стартира работа клиника по инвазивна кардиология, което все повече набира скорост. „Открихме стационар на клиниката по физиотерапия и рехабилитация, която е една от най-добрите в страната, но нямаше стационар. Преместихме клиниката по уши нос и гърло, за която ни атакуваха преди години, че децата в много мизерни условия се лекуват – те в момента са в най-добрите възможни условия”, посочи генерал-майорът. Той подчерта и, че вече е оборудван и остава да се изчисти и пусне в действие вторият блок на санаториума в Банкя, изброява и парите, които са успели да заделят за нова техника в отделните звена като например нов скенер за военна болница Варна. Клиниката по дерматология, която вече има ново ръководство се развива добре, дори и днес на празника началникът ще ги похвали, защото те са една от клиниките с най-бърз растеж. „Те увеличиха, ако не се лъжа, 6 пъти приходите от своята работа”, посочи генерал-майорът. Той подчертава и клиниката по гинекология, където обемът от работа също нараснал с 30-40%.

Шефът на ВМА се затруднява да отговори категорично на въпроса докъде стигна идеята на Дружеството на анестезиолозите в България, специален Фонд да финансира лечението на пострадали от катастрофи. „Това, което зависеше от нас – дружеството на реаниматорите в страната, ние го направихме”, заяви той и припомни, че на два пъти са анонсирали темата. Веднъж лятото и втория път, когато шефовете на реанимацията на 5 големи болници в страната извадиха данни. „Всичко това го докладвахме на министъра на здравеопазването и от там нататък доколкото знам вече има преговори с гилдията на застрахователите, но докъде са стигнали нещата вече не мога да отговоря. Движение не виждам по този въпрос към настоящия момент”, заяви той. „Няма логика, когато човек пострада при ПТП да не се финансира неговото лечение по 2 прости причини. Първо – това не е заболяване. Човек в пълно здраве може да бъде блъснат на улицата и това не е заболяване, нашето разбиране е, че не НЗОК и здравните осигуровки трябва да покриват това лечение, това е травма. И второ, ако човек има застраховка – те са точно за това – когато е болен да се осигурят средства, а не след като бъде излекуван да отиде да си взема застраховката. Това не е влог”, посочи той.

Генерал-майор Петров, който вече година и половина ръководи ВМА е категоричен, че не съжалява, че е поел този пост. „Не само за ръководството на ВМА, а и въобще – много постъпки съм имал в живота, които с течение на времето съм ги отчитал като неправилни, но съм такъв тип човек, че ако се върнем назад, сигурно пак ще направя същия път и ще извървя същите грешки и няма да съжалявам. Дори, когато съм грешал, за да успокоя може би съвестта си съм казвал – тогава така съм мислил, така съм решил, значи съм бил прав. Сега като разсъждавам виждам, че не съм бил прав, обаче, за да не съжалявам, аз си казвам: тогава, щом така съм решил, значи съм бил прав и така не мисля назад. Не съжалявам за нищо”, категоричен е началникът на ВМА./БГНЕС