Оставянето на бебе да плаче подобрява бързината му на заспиване

 Според учени това детето да се оставя да плаче, докато заспи, не му причинява емоционална щета.
Според учени това детето да се оставя да плаче, докато заспи, не му причинява емоционална щета. / БГНЕС

За новите родители може и да е трудно да се сдържат да не успокоят бебето си докато плаче. Според учени обаче това детето да се оставя да плаче, докато заспи, не му причинява емоционална щета и не повишава нивата му на стрес.

Изследователи са проследили поведението на 43 двойки родители с бебета на възраст между 6 и 16 месеца, които имат проблеми със съня. След тримесечни тестове бебета, които са били оставяни да плачат за по-дълго време са започнали да заспиват средно 13 минути по-бързо от тези, на които веднага им се обръща внимание.

Децата и родителите в проучването са били разделени на три групи. При първата родителите е трябвало да оставят детето си да плаче за по-продължителен период от време. Това обаче не означава то да бъде оставено да плаче в продължение на часове, а постепенно да се увеличава времето, в което родителите реагират на плача. Този период варира от две минути до 35 минути в рамките на седмица. При втората група родителите остават в стаята на детето, докато заспи, а при третата няма промени на навиците за сън.

До края на проучването първата група е показала по-добри резултати от втората по три показателя – бързина на заспиване, брой на будения през нощта и общо време за сън.

След като са изследвали нивата на кортизол на бебета учените са установили, че няма значителна разлика в нивата на стрес при децата от първата група. В същото време родителите не съобщават и за повишен стрес във връзката дете-родител.

„Когато чакате вашето бебе да заспи всяка минута е от значение“, посочва психологът и водещ автор на проучването Майкъл Градисър от Университета в Южна Австралия. „На родителите им е казвано от някои експерти, че нивата на стрес при децата ще се увеличат с времето при тази техника и те ще имат поведенчески проблеми. Това изследване показва много ясно..., че няма (негативен) ефект върху детските нива на стрес“, допълни той. /БГНЕС