„Нощните бухали“ страдат от генетична мутация

Типът „нощен бухал“ се диагностицира от клиницистите като забавена фаза на разстройството на съня (DSPD).
Типът „нощен бухал“ се диагностицира от клиницистите като забавена фаза на разстройството на съня (DSPD). / БГНЕС

Хората, които не могат да заспят до малките часове на нощта и се събуждат трудно сутрин, страдат от генетична мутация, която променя обичайния денонощен ритъм, твърдят учени.

Типът „нощен бухал“ се диагностицира от клиницистите като забавена фаза на разстройството на съня (DSPD), засягащо близо 15% от населението на САЩ. Хората с това заболяване имат нетипичен за устройството на човешкия организъм ритъм. Докато 24-часовият циркаден часовник синхронизира вътрешната физиология на организма с околната среда, пациентите с DSPD страдат от забавено начало на съня.

Освен създадения дискомфорт, тези нарушения водят до тежки здравословни проблеми като депресия, сърдечно-съдови заболявания, тревожност, диабет и много други.

Според ново изследване, публикувано в сп. Cell, специалистите са идентифицирали генетична мутация, която може да бъде отговорна за промяната на циркадния часовник.

Изследователите с водещ автор д-р Майкъл Йънг, който оглавява Лабораторията по генетика към университета „Рокфелер“ в Ню Йорк, смятат, че мутация в гена CRY1 може да доведе до забавяне на началото на съня.

Те обясняват, че нашият денонощен ритъм има ясна генетична основа, останала почти непроменена в течение на еволюционната история. В началото на циркадния цикъл, в клетките се натрупват протеини, наречени активатори. През 24-часов цикъл, тези активатори произвеждат собствените си инхибитори, при което активаторите постепенно намаляват. Чак когато всички инхибитори се разградят, активаторите ще възвърнат максимална си ефикасност и така процесът започва наново.

Йънг и колегите му открили гена CRY1 като един от инхибиторите, които работят за потискане на активаторите. Впоследствие е намерена и мутация в него - така, заради една грешно кодирана буква, сънят не идва дори и с чаша топло мляко или броене на овце.

Генетичната мутация може да доведе до забавяне на съня с 2 или повече часа.

Носители й заспиват много по-късно, а някои страдат от толкова сериозни нарушения, че царството на Морфей изглежда недостижимо преди 4 ч. сутринта.

Експертите сравняват чувството от наличието на тази мутация като едно вечно пътуване със самолет, при което организмът постоянно трябва да се нагажда към нови часови зони, но винаги закъснява спрямо другите.

Специалистите успокояват с факта, че дори и такъв дълбок проблем не е непоправим. Решението се крие в добре познати съвети като хигиена на съня, при която се ляга и става от леглото по едно и също време, а непосредствено преди спане се избягват храненето, физическата активност и работата с мобилни устройства. /БГНЕС