Симпозиум събра във ВМА български и чуждестранни светила в областта на гастроинтестиналната ендоскопия

Симпозиум събра във ВМА български и чуждестранни светила в областта на гастроинтестиналната ендоскопия.
Симпозиум събра във ВМА български и чуждестранни светила в областта на гастроинтестиналната ендоскопия. / БГНЕС

Международен симпозиум събра във ВМА световноизвестни специалисти в областта на по гастроинтестиналната ендоскопия, съобщиха от ВМА.

Демонстрациите на отделните клинични случаи бяха наблюдавани от ВРИД началника на болницата полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и проф. Крум Кацаров, който е началник на Клиника по гастроентерология към ВМА и председател на организационния комитет на симпозиума.

Запазвайки традициите от предишните издания, фокусът бе поставен върху теоретичните и практически аспекти на гастроинтестиналната ендоскопия.

Акцентът в програмата е върху демонстрациите на живо, даващи възможност да се проследят и коментират в реално време, диагностичните и терапевтични аспекти на извършваните манипулации.

Участието на водещи специалисти от Европа (Италия, Нидерландия, Гърция, Румъния и Унгария) и Израел пък са предпоставка за интересни дискусии и обмен на знания и идеи в областта на гастроинтестиналната ендоскопия.

По време на симпозиума бе коментиран и случай с 5-месечно бебе, което преди 2 седмици е консултирано от специалисти на Клиниката по гастроентерология. Установено е, че малката Биляна има запушване на основния жлъчен канал. Предвид спецификата на болницата, клиниката не работи с пациенти под 18 г. и не разполага с апаратура за деца. Затова е потърсено съдействието на OLYMPUS – основен представител за Европа за този вид техника, и само за ден апаратът е осигурен от гр. Хамбург, Германия. На следващия ден след процедурата кръвните показатели на бебето започват да се нормализират.

Биляна е най-малкият пациент на клиниката от създаването й, а лекарите и родителите й единодушно я определиха за талисман на клиниката.

В рамките на форума на живо във ВМА бяха демонстрирани и различни клинични случаи. /БГНЕС