Петима американци починаха заради силиконови балони в стомаха

Тази процедура продължава до 30 минути, като един или два балона се поставят в стомаха през устата, като се използва ендоскоп.
Тази процедура продължава до 30 минути, като един или два балона се поставят в стомаха през устата, като се използва ендоскоп. / БГНЕС

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) разследва внезапните смъртни случаи на петима души, които са претърпели лечение за затлъстяване с надуваем силиконов балон в стомаха.

Всички смъртни случаи са станали в рамките на един месец след процедурата, съобщиха от FDA в изявление. Трима от тях са издъхнали един до три дни по-късно. Смъртните случаи са регистрирани от 2016 г. до тази седмица.

Агенцията предупреди, че все още не е определила дали устройствата или начинът, по който са поставени в стомасите, са причинили тези смъртни случаи.

"Понастоящем не знаем причината или честотата на смъртността", пишат от там.

Устройствата се произвеждат от две компании в Калифорния - Apollo Endosurgery и ReShape Medical.

Тази процедура продължава до 30 минути, като един или два балона се поставят в стомаха през устата, като се използва ендоскоп. След това балонът с размер на грейпфрут се пълни с течност, обикновено физиологичен разтвор, оставяйки място за малко храна. Той остава в стомаха до шест месеца, като през това време пациентът трябва да провежда диета и упражнения. /БГНЕС