Учени: Бракът може да ви подлуди, но пази от деменция

Бракът може да подложи на изпитание здравия разум, но пък в напреднала възраст живеенето с партньор понижава риска от деменция.
Бракът може да подложи на изпитание здравия разум, но пък в напреднала възраст живеенето с партньор понижава риска от деменция. / БГНЕС

Бракът може да подложи на изпитание здравия разум, но пък в напреднала възраст живеенето с партньор понижава риска от деменция, твърдят изследователи, цитирани от Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

В проучване, обхващащо повече от 800 000 души, те установили, че продължителната самота през годините може да увеличи опасността от поява на Алцхаймер и други форми на деменция с 40%. Овдовяването след дълго съжителство носи 20% риск от психическо разстройство.

"Има сравнително добре установени ползи от брака за здравето", заяви водещият автор на изследването Андрю Сомърлад, психиатър и изследовател в Лондон. Констатациите важат и за двойки без брак, живеещи на съпружески начала. В процеса на изследване не е определена забележима разлика между мъжете и жените и заплахата за здравето.

Повечето изследвани хора са от Швеция, но с достатъчно обекти от други страни, включително Франция, Германия, Китай, Япония, САЩ и Бразилия. Това потвърждава изненадващо малките различия между културите.

Тъй като изследването е било наблюдателно, а не е основано на контролиран експеримент - нещо, което учените могат да правят с мишки, но не и с хора - не може да се извлекат ясни изводи за причините и ефекта. Все пак доказателствата показват поне три взаимно съвместими обяснения.

"Ние не мислим, че самият брак намалява риска, а по-скоро факторите на начина на живот, които съпътстват живота заедно с партньор", обясни Сомърлад. "Те включват по-здравословен начин на живот, като по-добре се грижим за физическото здраве, диетата, физическите упражнения. Отчита се и социалната стимулация, която идва с партньор, с когото да говорим".

По-ранните проучвания показват, че хората, които живеят сами, умират по-млади и по принцип са в по-лошо здраве.

Вторият фактор може да бъде екстремният стрес, който идва с изгубването на дългогодишен партньор, което измеримо въздейства върху невроните в хипокампуса - място на паметта, ученето и емоциите. Тази теория би могла да обясни увеличения риск от деменция за овдовелите, но не и за разведените хора", се казва в проучването.

И накрая, има вероятност някои хора, които не са се оженили - особено в общества, където това е най-силната норма - да са имали емоционални и когнитивни предизвикателства.

„Изследователите трябва да се съсредоточат върху това как да преведат тези открития в стратегии за предотвратяване на деменция”, коментират Кристофър Чен от Националния университет в Сингапур и Винсънт Мок от университета в Хонг Конг. "Тъй като е установено, че сексуалната активност се свързва с по-добра когнитивна функция - честотата на която може да бъде намалена при самотните хора - това би могло да бъде друг правдоподобен механизъм", пишат те. /АФП