Изкуствените зъби водят до недохранване

Използването на зъбни протези заплашва хората с недохранване. До този извод са стигнали учени от Кралския колеж в Лондон. Тяхното изследване е публикувано в списание Geriatrics & Gerontology International.

Изкуствените ченета ни пречат да хапваме месо, орехи, плодове и зеленчуци. Такива проблеми възникват и при хората, които са загубили зъби, но не носят протези. Изследователите отбелязват, че и в двата случая заради недохранването отслабват мускулите, костите и ставите, което може да доведе до счупвания и травми.

„Към днешна дата цялата борба с травматизма е концентрирана върху диетите и развитието на правилен подход към храненето, а влиянието на зъбите върху проблемите в старостта се отрича“, отбелязва един от авторите на научното изследване, доктор Ваел Сабах.

В проучването са взели участие над 1800 души, средната възраст на участниците е 62 години. Те са били разделени на групи /притежатели на минимум 20 зъби и две групи на тези, които имат по-малко – част са носили протези, а други – нищо/, изчислен е индексът на телесна маса и е направен анализ на костите, тъканите и зъбите. Резултатите са показали, че наличието на изкуствени зъби повишава риска от недохранване или „чупливост“ с 32%. /РИА „Новости“