Ранната менструация води до диабет и причинява инсулт

Ранната менструация води до диабет и причинява инсулт
Ранната менструация води до диабет и причинява инсулт / БГНЕС

По-ранното започване на месечния цикъл при момичетата повишава вероятността от диабет, инсулт и редица други болести и здравословни проблеми. Това се казва в статия, публикувана в списание Heart.

Менструация играе огромна роля в живота на повечето млекопитаещи, чието поведение и външен вид може рязко да се промени по време на кръвотечението. Хората правят изключение по няколко причини – овулацията при жените започва не в строго определен момент, както е при самките на животните, и е скрита. С други думи, нейните следи не могат да се видят „отвън“.

Необичайният характер на менструацията при жените активно се изучава от антрополозите еволюционисти и биолозите през последните години. Приблизително неотдавна учените откриха, че съществува набор от гени, управляващи, кога да започне първият месечен цикъл и кога да завърши. Те разкриха многобройни необикновени връзки между тези гени, продължителността на живота и отделни особености на женския организъм.

Марк Удуърд и Сане Петерс от Оксфордския университет разкриха още една необичайна връзка между менструацията и женското здраве, наблюдавайки здравословното състояние на около 250 хиляди британки на възраст от 40 до 69 години.

За последните 7 години, както отбелязват учените, около 8000 от тях са преживяли или починали от инфаркти, инсулти и други тежки болести. Това е позволило на британските медици да разберат как времето на започване на менструацията, раждането на първото дете и настъпването на менопаузата са влияли на различни аспекти от техния живот.

Наблюденията са показали, че жените, чийто месечен цикъл е започнал прекалено рано - на 12 или дори 11 години, по-често са страдали от сърце, диабет, инсулти и др. Вероятността те да получат инсулт или инфаркт е била с 10-20% по-голяма, отколкото при техните връстнички, чиято менструация е започнала на 13 години.

По същия начин върху женското здраве е влияело и ранното настъпване на менопаузата – ако тя е настъпвала на 46 години или по-рано, рискът от сърдечни болести е нараствал с около 33%. /РИА „Новости“