Започва тестването на ваксина срещу рак при хората

Революционната ваксина срещу рака, която атакува туморите в цялото тяло влиза в тестова фаза при хората. Учените от университета в Станфорд твърдят, че само една инжекция стимулира имунната реакция в организма и атакува всички тумори, които евентуално са дали метастази.

Според американските медии тестовете върху хора започват след като е проведен тест върху мишки, преминал "изключително добре". Деветдесет на сто от мишките подложени на тест били излекувани само с инжектирането на една инжекция, а останалите с още една. Лекарството действало и върху мишки, където ракът се е разширил из цялото тяло, се казва в обявените резултати на Сайнс Медисин. Независимо от това, че терапията се казва "ваксина срещу рака", разликата по отношение на останалите ваксини е, че тя се инжектира на вече болни хора.

Лекарството е с две компоненти. Първата е кратка секвенция на ДНК със съседни близки имунни клетки, която активизира рецепторите на Т-клетки, които са ключови в борбата на организма с рака. Втората е антитяло, което се свързва с рецептора, активизира Т-клетките и атакува раковите клетки. Планирано е да се направи тест върху 15 доброволни пациенти, които боледуват от лимфом. /БГНЕС