Купа "Странджа" запазва своя статут на един от най-престините турнири от боксовия календар.
Купа "Странджа" запазва своя статут на един от най-престините турнири от боксовия календар. / БГНЕС
Красимир Инински: Купа "Странджа" е един от най-старите турнири и очакваме достойно представяне

Един от най-старите боксови турнири в света купа "Странджа" се завръща за 70-то юбилейно издание, предаде репортер на БГНЕС. Надпреварата ще се проведе от 14 до 19 февруари в зала "София", а билетите ще бъдат на цени от 5 и 10 лв. Очакват се около 350 състезатели от 42 страни, като единствено Куба и Ирландия от световния елит няма да участват на престижния турнир. България ще участва с 32 боксьори, сред които носителите на купа "Странджа" Даниел Асенов, Петър Белберов, Станимира Петрова, Деница Елисеева и Севда Асенова.

"Турнирът е един от най-старите в света и най-старият в Европа, така че е ясен неговият престиж. Пожелавам на нашите участници да са здрави и да се представят достойно", заяви президентът на БФ по бокс Красимир Инински. Купа "Странджа" е първият голям турнир за българите през тази година, но усилията на всички ще бъдат насочени към спечелване на квоти за Олимпийските игри в Токио догодина и добро представяне на Световното първенство.

"Подготовката ни започна малко по-късно, но се качихме на Белмекен и там всичко мина добре. Габриела Димитрова е с контузия, а Стойка Петрова се отказа, но всички други момичета са на линия. Смятаме, че ще се представим добре", заяви треньорът на женския национален отбор Фикрет Ереджебов. "Пожелавам на всички колеги успех и без контузии. Каквото зависи от нас ще го направим", допълни носителката на купа "Странджа" от миналата година Севда Асенова.

"Добре се чувствам. Радвам се, че ще се боксирам пред родна публика и като цяло, че ще участвам отново на купа "Странджа". Оставям трудната минала година зад гърба и очаквам да постигна максимума", отчете Станимира Петрова. "Турнирът с всяка година става все по-силен, идват повече държави. Моите сили и енергия по-скоро са насочени към предстоящите европейско и световно, но сега на този турнир ще видя моментното си състояние", коментира Петър Белберов, който спечели купата при мъжете миналата година.

"Започваме годината с поглед към Токио 2020. Направихме лагер на Белмекен като поставихме ударението върху техническата работа и повишаване честотата на ударите. Смятаме, че подготовката ни е доста добра и сега ще се срещнем със спортисти от най-високо ниво. Сред тях има световни и олимпийски шампиони. Нашите участници обаче са подготвени и голяма част от тях са все още млади, коео е хубаво. Смятам, че сме готови", заяви националният треньор на мъжете Жоел-Солер Арате. /БГНЕС