Мария Оряшкова: Всяка година става все по-трудно

„Всяка година става все по-трудно, но за мен това не е пречка. Тази година паднах от състезателка, която миналата бих на финала, но не съжалявам", сподели четирикратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова, която на последния шампионат на планетата спечели бронзов медал. Днес представители на федерацията и състезатели от националния отбор дадоха пресконференция, за да разкажат подробности около първенство в Сочи, което се проведе в края на миналата седмица, на което родните представители завоюваха 1 сребърен и 3 бронзови медала, предаде репортер на БГНЕС.

"Всяка година става все по-трудно, но за мен това не е пречка. Тази година паднах от състезателка, която миналата бих на финала, но не съжалявам. Това все пак е спорт и ако пак бях станала първа, може би щеше да изглежда много лесно. Невъзможно е всеки път да си първи. Щом сега завърших трета, значи този спорт се развива и трябва да се трудя още. Имах четири срещи, което е нормално. Преди срещата, която загубих, играх с рускиня, която също беше много трудна, много загуби и победи съм имала срещу нея. Резултатът беше 1:0 за мен. Много добре бяха подготвени физически домакините, което се очакваше", коментира Оряшкова, която има и 7 европейски титли в кариерата си.

Тя сподели, че основната предстояща цел са Европейските олимпийски игри в Минск след две години. "Следващата година има Европейско и Световно първенство, да се надяваме да сме здрави. По-следващата е по-важна, защото тогава има Европейски олимпийски игри в Минск. Самбото е включено и за мое щастие са включени всички категории, защото в Баку не беше и не успях да участвам. Насоките са най-вече за тогава да можем да се подготвим".

На Световното първенство в Сочи участваха състезатели от 93 държави. "Всяка година се развива все повече и повече нашият спорт и става все по-тежко. Направих и аз пет срещи и мога да кажа, че съм разочарован, защото на полуфинала загубих с 2:2 точки. Очаквах да съм на финал, но и на мен малко късметът ми изигра лоша шега. Водих си срещата тактически и мислех, че накрая ще успея да взема, но малко не ми достигна. След това поне се събрах да си взема срещата за трето място, защото винаги когато загубиш на полуфинал, всичко се обръща и винаги срещата за трето място става много по-тежка. Доволен съм, че стигнах до медал. Тая година като загубих, ще се борим за следващата. Откакто влязох при мъжете преди шест години, винаги съм сред медалите на Световни първенства и това ме мотивира да давам все повече и повече от себе си", сподели Мартин Иванов - бронзов медалист от шампионата.

Другите ни двамата медалисти от първенството са Калина Стефанова, която стана световна вицешампионка и Мариян Димитров, спечелил бронзов медал. /БГНЕС