Приказката на Уелс продължава, “драконите” на полуфинал след обрат над Белгия

Отборът на Уелс се класира за полуфиналите на Евро 2016. В дебютното си участие на голям форум играчите на Крис Коуман си гарантираха място сред най-добрите четири отбора след страхотна победа с 3:1 над сочения за фаворит тим на Белгия. Въпреки че изоставаха в резултата в 13-ата след гол на Раджа Наинголан, “драконите” осъществиха пълен обрат след попадения на Ашли Уилямс (30’), Хал Робсън-Кану (50’) и резервата Сам Воукс (86’) и така се поздравиха напълно заслужено с успеха.

Иначе срещата на “Стад Пиер-Моро” в Лил започна със сериозно превъзходство на Белгия. Още в началните минути играчите на Матс Вилмотс създадоха няколко отлични възможности за гол. Първата от тях бе в 7-ата минута, при която Яник-Ферейра Караско излезе очи в очи с Хенеси, но изстрелът му срещна тялото на вратаря, след това топката попадна в Джейсън Денайер, който също стреля, но отново не намери целта.

Шест минути по-късно обаче натискът на белгийците се увенча с успех след гол на Раджа Наинголан. Халфът на Рома бе оставен да напредне в половината на съперника и с топовен шут извън наказателното поле опъна мрежата зад Хенеси.

Вместо обаче да се възползват от превъзходството си, „червените дяволи” отстъпиха инициативата на Уелс, което се оказа грешен ход. След лошото начало британците започнаха да разиграват по-уверено топката и постепенно започнаха да притискат противника. Това логично доведе до опасности пред Куртоа. В 26-ата минута именно стражът на Челси с фантастично спасяване отрази удар от близка дистанция на Нийл Тейлър.

Четири минути по-късно дори и Куртоа не успя да спре устрема на Уелс. След центриране на Аарън Рамзи от корнер, топката попадна в капитана на „драконите” Ашли Уилямс, който с глава възстанови равенството – 1:1. При този резултат завърши и първата част.

Подобно на първото полувреме и второто започна с предимство за Белгия, водена от звездното трио в нападение Ромелу Лукаку, Кевин де Бройне и Еден Азар. Вместо обаче гол в тяхна полза, в 50-ата минута белгийците инкасираха такъв след изключително изпълнение Хал Робсън-Кану. Нападателят на Уелс се освободи по феноменален начин от защитата на съперника и от чиста позиция не сбърка за 2:1.

Футболистите на Матс Вилмотс опитаха да отговорят моментално, но без успех. В 71-ата минута Де Бройне напредна опасно по десния фланг, центрира в наказателното поле, но пасът му към Лукаку бе пресечен. Три минути по-късно влезлият като резерва Маруан Фелайни стреля опасно с глава след центриране на Тоби Алдервейрелд, но топката премина покрай вратата.

От своя страна Уелс изчакваше своя момент на контраатака и той дойде в 86-ата минута. Страхотно центриране на Крис Гънтър бе засечено от резервата Сам Воукс, който с глава оформи крайното 3:1.

Така на полуфиналите Уелс ще се изправи срещу състава на Португалия, който вчера елиминира Полша след изпълнение на дузпи. Белгия пък напуска надпреварата, въпреки че тимът бе считан за един от фаворитите да триумфира във Франция. /БГНЕС