С класирането си за финала хърватите записаха най-големия футболен успех в цялата история на страната
С класирането си за финала хърватите записаха най-големия футболен успех в цялата история на страната / БГНЕС
Хърватия пречупи Англия на "Лужники" и е на финал

Националният отбор на Хърватия се класира за финала на Световното първенство по футбол в Русия. Пред близо 78 000 зрители на стадион „Лужники“ в Москва, „шахматистите“ се наложиха с 2:1 след продължения над състава на Англия и по този начин записаха най-големия футболен успех в цялата история на страната. Преди днешния мач най-доброто постижение на хърватите на световни финали бе третото място на Мондиала във Франция през 1998 година.

От своя страна англичаните пропуснаха възможността да се класират за втория си финал на световни финали след този от 1966-та година насам, откогато е единствената им титла.

Днешният двубой започна по перфектния начин за „Трите лъва“, които откриха резултата още в 5-ата минута. Лука Модрич фаулира Деле Али на границата на наказателното поле и главният арбитър Джунейт Чакър отсъди пряк свободен удар в полза на англичаните. С изпълнението се зае футболистът на Тотнъм Киъран Трипиър, който с великолепен изстрел над стената не остави шанс на Субашич за 1:0.

До края на първото полувреме играта бе равностойна, като хърватите опитваха да намерят пролуки в добре организираната отбрана на съперника, но без особен успех. От своя страна селекцията на Гарет Саутгейт използваше всяка удобна възможност, за да контраатакува.

След почивката „шахматистите“ видимо засилиха темпото в търсене на изравнителен гол и той логично падна в 69-ата минута. Шиме Върсалко центрира отдясно в наказателното поле на Англия, където Иван Перишич ефектно засече топката от въздуха за 1:1. Само няколко минути по-късно отново Перишич се озова на чиста позиция, но този път изстрелът му срещна левия страничен стълб на Пикфорд.

В крайна сметка редовното време завърши наравно и мачът влезе в продължения. През първите 15 минути и двата тима имаха по една добра възможност за гол, но резултатът отново остана непроменен. Решаващият момент в двубоя дойде в 109-ата минута, при която Перишич изведе на чиста позиция Марио Манджукич. Нападателят на Ювентус овладя топката и хладнокръвно я плъзна под плонжа на Пикфорд за крайното 2:1 в полза на Хърватия.

Марио Манджукич се превърна в големия герой за "шахматистите".
Марио Манджукич се превърна в големия герой за "шахматистите". / БГНЕС

В спора за титлата в неделя, отново на „Лужники“, тимът на Златко Далич ще се изправи срещу състава на Франция. /БГНЕС