Военни поставиха под контрол радиото и телевизията в Зимбабве

Група зимбабвийски военни в сряда през нощта установиха контрол над сградата на държавната Радио и телевизионна корпорация в столицата Хараре.

Според служителите на корпорацията и правозащитници, войниците пребили някои журналисти. Казаено им било, че не трябва да се притесняват, тъй като военните им осигуряват защита. Корпорацията излъчва програмите по два телевизионни канала и четири радиостанции.

Според информационни източници, в центъра на столицата има въоръжени войници, по улиците се чуват взривове.

Посолството на САЩ в Хараре препоръча всички негови служители да не напускат домовете си поради "политическа несигурност". Самата сграда на дипломатическата мисия също ще бъде затворена, се казва в изявлението на интернет страницата на посолството.

В понеделник командващият въоръжените сили на Зимбабве Константино Чивенга обяви готовност да се намеси, за да спре преследването на поддръжници на сттнения на 6 ноември вицепрезидент Емерсън Мнангагва. Именно той беше смятан за вероятния наследник на несменяемия президент на страната, 93-годишният Робърт Мугабе. Мнангагва се смята за един от реформаторите.

В отговор на заявеното от Чивенга управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" го обвини в държавна измяна, посочвайки, че той всъщност призовава към въстание. /БГНЕС