Тръмп: Ще бъде придобивка, ако Путин ме харесва

Доналд Тръмп даде пресконференция в Ню Йорк
Доналд Тръмп даде пресконференция в Ню Йорк / БГНЕС

Новоизбраният президент Доналд Тръмп каза на пресконференция в Ню Йорк, че ще бъде „придобивка, а не спънка”, ако намери общ език с руския президент Владимир Путин, но призна, че това не значи, че двамата ще бъдат съюзници.

„Ако Путин харесва Доналд Тръмп, смятам това за придобивка, а не за спънка, защото отношенията ни с Русия са ужасни”, каза Тръмп.

Тръмп посочи, че Русия „ще уважава САЩ значително повече” след като той встъпи в длъжност, но в отношенията с Русия няма „бутон за презареждане”. Или ще се разберем, или няма, посочи Тръмп.

Москва може да помогне на Вашингтон в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава”, подчерта Тръмп. Според него, ИД се е появила отчасти по вина на администрацията на президента Барак Обама.

Същевременно, Тръмп каза, че Русия стои зад взломяването на компютрите на Демократическата партия, но изрази убеждение, че кибератаките се извършват и от други държави, от други хора”. „Хакерски атаки срещу САЩ извършват всички, включително Русия и Китай”.

Тръмп заяви, че се отнася с уважение към изявлението на Москва, че Русия не разполага с компромат срещу него, а разпространената информация за събиран от руските служби компромат е „димка”. „Всичко е фалшива новина. Измислени неща. Това не се е случвало”, заяви Тръмп.

Според Тръмп, поведението на разузнавателните служби, позволили разпространяването на новината за руски компромат за него, е „позорно”.

Тръмп обяви, че е разпоредил на американското разузнаване да подготви не по-късно от 90 дни разширен доклад за хакерските атаки срещу САЩ и за мерките за противодействие.

Той посочи, че докладът ще се концентрира върху мерките за защита от кибер атаки.

В икономически план Тръм обяви, че американски фирми, които изнасят производството си в чужбина, ще плащат „високи мита”, а Мексико ще осребри на САЩ разходите по изграждането на стена по границата между двете държави.

В социален план новоизбраният президент отново обяви, че ще отмени здравната реформа, въведена от президента Барак Обама.

„Ще отменя и заменя реформата, ще прокарам закон за здравеопазването”, посочи Тръмп.

Той изтъкна, че изготвянето на новия план ще стане „практически едновременно” с отмяната на стария закон. Новият законопроект ще бъде внесен, веднага щом здравният министър одобри съответния план, уточни Тръмп. /БГНЕС