В света гладуват 815 милиона души

Йемен разчита на храните, които идват отвън.
Йемен разчита на храните, които идват отвън. / БГНЕС

Броя на жителите на планетата, които страдат от недохранване е достигнал 815 милиона, от които 60% живеят в зони на въоръжени конфликти. Това съобщи в четвъртък генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той говори пред Съвета за сигурност на световната организация.

Според него около 780% от средствата на Световната програма по прехраната отиват за помощи на хора, които се намират в зони на въоръжени конфликти.

"Три четвърти от децата със забавяне в развитието живеят в страни, засегнати от конфликти. Докато не се удаде да бъдат урегулирани тези конфликти и не започне процеса на развитие (на държавите), общините и цели региони ще продължават да изпитват глад и страдания", каза Гутериш.

Той се спря на ситуацията в Йемен, североизточната част на Нигерия, Сомалия, Южен Судан, където преди девет месеца под заплахата от масов глад се оказаха около 20 милиона души. "Международната общност бързо реагира на това предупреждение. Към сегашния момент донорите отделиха почти 70% от поисканите средства, което дава възможност да се увеличат хуманитарните операции" , отбеляза Гутериш.

Чрез донорите ООН оказва ежемесечна помощ с храни на 13 милиона души от тези четири страни.

"Вяпреки че спряхме масовия глад, не успяхме да предотвратим страданията на хората", подчерта генералният секретар. През последните девет месеца хуманитарните нужди в четирите горещи точки са се увеличили. Гутериш даде за пример Южен Судан , където от началото на годината нуждаещите се са се увеличили от 4 на 5 милиона. Той призова донорите да не се отказват от финансирането на хуманитарните операции, а участниците във въоръжените конфликти по всякакъв начин да съдействат на оказването на помощ на населението. /ТАСС