Нивата на въглероден диоксид в атмосферата достигнаха рекордни стойности, предупреждава ООН

Концентрацията на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата е достигнала нови рекордни нива, съобщиха от ООН.
Концентрацията на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата е достигнала нови рекордни нива, съобщиха от ООН. / БГНЕС

Концентрацията на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата е достигнала нови рекордни нива, съобщиха от ООН. От организацията предупредиха също, че са необходими драстични действия, за да може да бъде ограничено замърсяването и да се постигнат целите на Парижкото споразумение за климата.

„Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата се увеличи с рекордна скорост през 2016 г.“, заявиха от Световната метеорологична организация. Оттам допълват, че в световен мащаб средната концентрация на CO2 в атмосферата е 403,3 частици за милион. Увеличението се дължи на комбинация от човешка дейност и природното явление „Ел Ниньо“, което се наблюдаваше през 2016 г.

Според годишния доклад на организацията за нивата на парниковите газове в слединдустриалната ера (от 1750-та насам) за последно на Земята е имало подобни количества въглероден диоксид преди три до пет милиона години. Тогава нивото на морското равнище е било с 20 м. по-високо от днешното.

„Без драстични съкращения на въглеродните и други парникови емисии, ние ще се запътим към опасно увеличение на температурите до края на този век, много над целите, поставени от Парижкото споразумение за климата“, заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Талас.

Според изпълнителния директор на Програмата за околна среда на ООН човечеството все още изхвърля прекалено много парникови газове, като процесът трябва да бъде ограничен. „Това, от което се нуждаем сега, е световна политическа воля и ново чувство за неотложност“, заяви той в изявление след публикуването на доклада.

Бюлетинът на Световната метеорологична организация следи концентрацията на газове в атмосферата, а не емисиите, като данните се събират от мониторингова станция на Хавайските острови. /АФП