Осъдиха бившия шеф на фармацевтичната компания "Ретрофин" за фалшификации

На сн: Мартин Шкрели.
На сн: Мартин Шкрели. / БГНЕС

Бившият юрист и ръководител на американската фармацевтична компания Turing Pharmaceuticals ("Тюринг Фармасютикълс") и Retrophine ("Ретрофин") Мартин Шкрели беше признат за виновен по делото за фалшификация на ценни книжа, съобщава агенция "Ройтерс". Присъдата на Шкрели бе произнесена по време на съдебния процес в сряда в окръжния съд в Бруклин.

Съдебното жури заключи още, че Еван Грибъл, корпоративен адвокат на "Ретрофин" и правен асистент на Шкрели, е предоставил помощ за извършването на сериозните финансови измами.

Адвокатите на 44-годишния Грибъл заявиха, че са "шокирани от присъдата" и че ще "продължат да се борят" за честта на подсъдимия и семейството му.

Наказанието за бившия адвокат ще бъде наложено по-късно. По данни на "Ройтерс" обаче го грозят до 20 години затвор.

Според представените доказателствени материали Шкрели и група сътрудници, сред които и Грибел, са убедили инвеститорите на финансовите фирми MSMB Capital и MSMB Healthcare да вложат средства в два фалирали впоследствие фонда и са пропиляли активите на "Ретрофин". Както заявиха от прокуратурата целта на Шкрели е била да събере 11 млн. долара, в с които да изплати собствените си лични дългове.

БГНЕС припомня ,че 34-годишният Шкрели стана известен, след като през август 2015 година в САЩ избухна скандала, свързан с лекарството "Дараприм", предназначено за лечение на рядко инфекциозно заболяване. Става дума за болестта токсоплазмоза, която обикновено протича без ясно изразени симптоми и най-често засяга хора с отслабена имунна система, като например бременни жени, с онкологични заболявания или със СПИН.

През септември същата година в. "Ню Йорк Таймс" първи разкри, че цената за една доза от медикамента е скочила неочаквано 55 пъти. За справка, преди тя е струвала 13,5 долара, а после - 750 долара.

Главоломното увеличение на лекарството бе осъществено, след като компанията на Шкрели "Тюринг Фармасютикълс" плати на американската лаборатория "Импакс" 55 милиона долара за правото да притежава и да се разпорежда с въпросното лекарство, което няма аналози, сертифицирани и признати за безопасни за употреба. /БГНЕС