Адмирал Хари Харис: Китайската армия скоро ще съперничи на американската

Адмирал Харис алармира, че много скоро военната мощ на Китай ще надхвърли тази на САЩ.
Адмирал Харис алармира, че много скоро военната мощ на Китай ще надхвърли тази на САЩ. / БГНЕС

Увеличаването на числеността и капацитета на китайската армия става с такова темпо, че скоро ще може да съперничи на американската „практически във всички области“, предупреждава висш американски военен.

„Впечатляващото засилване на военната мощ на Китай скоро може да представлява предизвикателство за САЩ практически във всички области“, каза адмирал Хари Харис на изслушване пред Комисията за въоръжените сили в Камарата на представителите.

Най-голям напредък се отбелязва при разполагането на ракетните батареи, развитието на пето поколение изтребители, засилване на китайските ВМС, включително с първа база в чужбина – в пристанището в Джибути, посочва адмиралът.

Хари Харис е началник на Тихоокеанското командване на САЩ. Наскоро той бе определен от президента Доналд Тръмп за посланик в Австралия. Номинацията му трябва да бъде одобрена от Сената.

Според този висш военен с 39-годишна кариера в армията, който енергично критикуваше експанзията на китайската армия в Южнокитайско море, ако САЩ не ускорят своето военно развитие, то американската армия ще се затрудни да се конкурира с китайската народна армия в бъдещ конфликти.

По отношение на заплахата от страна на Северна Корея, той каза, че Пентагона разполага с необходимите възможности да блокира всякаква ракета, насочена към американска територия. Все пак той подчерта, че имайки предвид възможностите на Северна Корея по отношение на балистичните ракети през следващите три-четири години, САЩ ще трябва да продължи да подобрява отбранителните си способности. /АФП