Лула де Силва ще започне до броени дни да излежава присъдата си в затвора

С 6 срещу 5 гласа бразилските магистрати лишиха Лула де Силва от възможността да се кандидатира отново за президент и да избегне затвора.
С 6 срещу 5 гласа бразилските магистрати лишиха Лула де Силва от възможността да се кандидатира отново за президент и да избегне затвора. / БГНЕС

Федералният върховен съд в Бразилия, който е най-висшата съдебна инстанция в страната, отхвърли молбата на бившия президент на Републиката Луис Инасио Лула да Силва за временно отлагане на присъдата му по обвиненията в корупция. Заседанието, на което бе взето решението, бе излъчено на живо по канала на съдебния орган в YouTube.

Присъдата означава, че в близките дни Лула да Силва може да бъде изпратен в затвора, където се очаква да лежи повече от 9 години заради злоупотребите си с власт, прането на пари и корупционните схеми. Първо обаче, първата съдебна инстанция трябва да поеме делото му от по-висшестоящите и да издаде съответната заповед. Този процес може да отнеме от няколко часа до няколко дни.

Лула да Силва настояваше за правото да остане на свобода, докато не бъдат разгледани всичките му обжалвания, надявайки се, че в това време ще може да се кандидатира и да спечели отново президентските избори в страната. След десетчасов дебат обаче ФВС не се произнесе в негова полза.

Първоначално гласовете бяха по равно (5 на 5), но решаващият вот бе даден от председателя на съда Кармен Лусия. Тя каза, че не счита конкретната ситуация за нарушение на презумпцията за невиновност. Коментарът й бе свързан с бразилското законодателство, според което ако подсъдимият обжалва дадено съдебно решение, той остава на свобода, докато присъдата не бъде потвърдена и на втора инстанция.

Решението на най-висшата съдебна инстанция в страната раздели бразилците, така както по-рано направи и със самите съдии.

От една страна Лула продължава да се смята за лицето на корупцията, която е обхванала целия политически елит в най-голямата Южноамериканска страна. Левите обаче помнят времето между 2003 и 2010 година, когато Лула бе на власт, а Бразилия процъфтяваше, измъквайки десетки милиони граждани от бедността. /БГНЕС