Тръмп нареди да не се подписва заключителната декларация на Г-7

Тръмп оттегля подписа си заради лъжите на Трюдо.
Тръмп оттегля подписа си заради лъжите на Трюдо. / БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп е наредил на своите представители да не подписват заключителната декларация след приключването на срещата на Г-7, която се проведе в Канада. Той заяви това в Туитър.

„Заради лъжливите изявления на [канадския премиер] Джъстин [Трюдо] на неговата пресконференция и заради факта, че Канада налага високи мита спрямо американските фермери, работници и компании, наредих на американските представители да не одобряват комюникето, защото ние обсъждаме въвеждането на мита върху колите, наводнили пазара на САЩ“, подчерта президентът Тръмп.

Президентът обвини Трюдо в лъжи. Тръмп разказа, че канадският премиер е бил „кротък и мек“ по време на разговорите. Но след като стопанинът на Белия дом е излетял за Сингапур, Трюдо е заявил, че „американските мита са били оскърбителни“. „Това е много непорядъчно и нерешително“ от негова страна, заяви Тръмп.

Според него американските мита са отговор на канадските данъци в размер на „270% върху млечната продукция“, внасяна от САЩ.

По-рано Трюдо обяви, че членовете на Г-7 са успели да съгласуват заключително комюнике след приключването на срещата на най-развитите държави в света. „Ние излязохме със заключителна декларация от името на всички държави“, каза канадският премиер, говорейки за резултатите от срещата на най-високо ниво.

В Г-7 влизат Великобритания, Франция, Германия, САЩ, Япония, Италия и Канада. /БГНЕС