Австралия отбелязва Деня АНЗАК – 103 г. от десанта в Галиполи

Стотици хиляди австралийци се поклониха пред паметта на загиналите във военните конфликти. На този ден преди 103 години беше извършен десанта при Галиполи, където австралийците претърпяха поражение от османските турци. Поражението стана ключово за включването на България на страната на Тройния съюз през 1915 г.

В цяла Австралия се състояха мемориални служби, а през деня военни паради и шествия на ветераните. В колоните, преминали по централните булеварди на двата най-големи австралийски града, бяха не само ветерани, но и техните деца и внуци. Някои от тях носеха ордените и медалите на своите бащи и дядовци, други носеха техни фотографии.

Днес се навършват 103 години от деня, в който АНЗАК /Австралийско-новолезаландски военен корпус/ извърши десанта в Галиполи през Първата световна война /1914-1918г./. По време на световната касапница загиват над 60 000 австралийци. Броят на населението на Зеления континент в началото на 20 век е около 5 милиона души. Почти всички австралийски участници са били доброволци. Страната чества официално Деня АНЗАК от 1916 г.

Поражението на Австралия оказва огромно впечатление на управляващите кръгове в България и е една от причините да се включим на страната на вечно губещия Германски райх. Това включване създава първоначално огромно предимство за Германия, защото в единна линия се съединяват всички съюзници на Берлин от Северно море през Балканите до Персийския залив. То удължава войната и страданията на милиони хора, за което България ще си плати с Ньойския договор през 1919 г. /БГНЕС