Бежанци окупираха гарата в Истанбул в опит да стигнат Одрин

Няколко стотин имигранти пристигнаха днес на централната гара в Истанбул
Няколко стотин имигранти пристигнаха днес на централната гара в Истанбул / БГНЕС

Няколко стотин имигранти, предимно сирийски бежанци, са пристигнали днес на централната гара в Истанбул с надежда от там да се качат на автобуси за Одрин, който се намира в близост до гръцката и българската граница.

Както съобщават турските медии, в опит да бъде спрян бежанския наплив, властите са наредили всички автобуси от Истанбул към Одрин да бъдат спрени. Някои от имигрантите са заявили, че ако не успеят да се качат на автобуси, са подготвени да тръгнат пеша към Одрин и границата с Гърция, която се намира на 300 км. от Истанбул. Бежанците са заявили също, че са готови да организират протести и блокади в регионите на границата с Гърция, за да окажат натиск на властите да им позволят „да влязат в Европа по сухопътен път“.

Турските сили пресрещнаха няколко стотин бежанци край Одрин.
Турските сили пресрещнаха няколко стотин бежанци край Одрин. / БГНЕС

Турските сили за сигурност по-рано днес пресрещнаха няколко стотин бежанци край Одрин, които са се движили към гръцката граница.

Губернаторът на Одрин Дурсан Али Шахин днес заяви, че през изминалата седмица в пограничните региони на Турция с Гърция и България са били заловени да пресичат 7000 бежанци, които са се опитвали да влязат в ЕС от Турция. /МИА