След опита за преврат в Турция: Общо 265 загинали, 1440 ранени, 2800 арестувани военни

При опита за преврат в Турция тази нощ са загинали 161 души.
При опита за преврат в Турция тази нощ са загинали 161 души. / БГНЕС

При опита за преврат в Турция тази нощ са загинали 161 души - цивилни и от правителствените сили, 1440 са ранени. Броят на жертвите сред превратаджиите е 104.

Арестувани са 2800 военнослужещи, в това число висши военни. Това заяви след извънредно правителствено заседание премиерът на Турция Бинали Йълдъръм. Той отбеляза, че положението в страната е изцяло под контрол, но призна, че опитът за преврат е „петно“ за турската демокрация. Йълдъръм добави, че Конституционният съвет на Турция ще обсъди днес връщането на смъртното наказание в страната в светлината на опита за военен преврат.

Арестувани са 2800 военнослужещи, в това число висши военни.
Арестувани са 2800 военнослужещи, в това число висши военни. / БГНЕС

„Смъртното наказание е отменено в Турция. Днес ще се събере Конституционният съвет, който заедно с партиите ще обсъди въпроса за целесъобразността от връщане на тази наказателна мярка”, подчерта Йълдъръм.

Междувременно турски военен хеликоптер с осем души на борда се е приземил на гръцка територия. Всички са поискали убежище в Гърция. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пък обяви, че Турция е поискала от Гърция „да екстрадира възможно най-бързо осемте предатели”. И това ще стане факт, след като официалният представител на гръцкото правителство Олга Геровасили съобщи, че гръцкото ръководство планира в скоро време върне на турските власти военния хеликоптер, който се приземи в Андруполис с осем поддръжници на опита за преврат в Турция.

Днес група турски войници, които са срещу Реджеп Ердоган, са превзели фрегата на военноморската база Гьолджук, съобщиха гръцки военни източници. Те твърдят, че там е пленен и командващият на турската фрегата.

CNN пък излезе с информация, че турската въздушна база Инджирлик, която се използва от САЩ за нанасяне на въздушни удари срещу „Ислямска държава”, е отцепена.

БГНЕС припомня, че тази нощ част от армията в Турция опита да направи преврат с помощта на танкове и хеликоптери. Военни обявиха по турска телевизия, че въвеждат военно положение и вечерен час. В Турция настъпи хаос, хиляди граждани излязоха по улиците. Военните обстрелваха сгради в Анкара и Истанбул.

Няколко часа след това президентът Реджеп Ердоган се завърна триумфално в Истанбул от почивка и предупреди за чистка в армията. Националната разузнавателна служба на Турция обяви, че пучът е пресечен.

„Опитът за военен преврат в Турция е осуетен. Той бе организиран от командването на ВВС и жандармерията на страната“, заяви снощи говорителят на Националната разузнавателна организация на Турция Нух Йълмаз. Започнало е бързо разследване за грубо нарушение на конституцията. Началникът на пресслужбата на националното разузнаване MIT Нух Йълмаз заяви, че опитът за преврат е напълно потушен, има локални сблъсъци на отделни места, а гражданите се саморазправят с бунтовниците. Всички участници в този опит ще бъдат осъдени за държавна измяна, към момента вече всичко е спокойно, подчерта говорителят. Войниците, които завзеха кулата на летище Ататюрк в Истанбул, се предадоха, след като множество цивилни нахлуха без задължителния контрол през входовете за международните полети. Според военни източници, цитирани в турските медии, планът за преврата е дело на юридическия съветник в Генералния щаб на въоръжените сили полковник Мухарем Кьосе, който неотдавна е бил уволнен от поста. По други сведения метежът е извършен под ръководството на военен прокурор и 46 високопоставени офицери. Посочват се имената и на полковник Мехмет Огуз Аккуш, майор Еркан Агън и полковник Доган Уйсал. Опозицията в Турция се раздели – лидерът на Народно-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу подчерта, че евентуалният отказ от парламентарната демокрация трябва да бъде с ясно изразената воля на народа, но републиканците са против президентския модел на управление, а водачът на партията на националното действие Девлет Бахчели декларира категорична подкрепа за правителството. Бахчели призова за общи усилия срещу опита за преврат, извършен от „малка група бунтовници в униформи“, като коментира, че в момента страната изживява криза. Според него обаче е особено сериозна заплаха фактът, че народът е призован да излезе на улиците и да се хвърли в открит конфликт с турската армия, а това може да отключи гражданска война.

Командващият спецчастите на турската армия ген. Зекайи Аксакалъ съобщи пред телевизия Ен ти ви, че превратът е бил подкрепен от неголяма част от военните. Съобщено бе, че е освободен началникът на Генщаба на армията и няколко генерали, които бяха арестувани в началото на преврата. Командващите родове войски са останали на страната на действащото правителство. Силите за сигурност са задържали 13 души, опитали се да завземат президентския дворец в Анкара. Междувременно две бомби бяха пуснати над сградата на парламента, а председателят на парламента Исмаил Кахраман е слязъл в бомбеното скривалище.

Тази нощ част от армията в Турция опита да направи преврат.
Тази нощ част от армията в Турция опита да направи преврат. / БГНЕС

В същото време и в Истанбул, и в Анкара, и в Измир бяха излезли десетки хиляди хора в подкрепа на правителството.

Към 4:00 часа бе съобщено, че десетки военни, взели участие в опита за военен преврат в Турция, сдават оръжието си на полицията на площад Таксим в Истанбул. Това съобщиха очевидци, цитирани от агенциите.

Завърналият се в Истанбул президент Реджеп Ердоган направи изявление пред журналистите. „Всички замесени в опита (за преврат) ще понесат най-сурово наказание, независимо от това какви структури представляват“. Изявлението му бе излъчено по държавната телевизия ТРТ, която възобнови предаванията си. По-рано тя бе спряна, след като метежниците обявиха програмата си в нейния ефир.

Впоследствие той направи обръщение към народа след завръщането си в Истанбул, в което заяви, че в армията ще бъде извършена чистка. Той отбеляза, че „групата метежниците, посегнали върху единството на нацията, е получавала указания от главатарите си, живеещи в САЩ“, предаде телевизия "Ал-Маядин".

По-рано правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че опитът за преврат бе предприет от членовете на движението „Хизмет“, създадено от Фетулах Гюлен, обвиняван в антиправителствена дейност. Гюлен живее в изгнание в САЩ.

Самият Гюлен написа в профила си, че няма нищо общо с преврата и категорично отхвърля обвиненията за връзки с военните.

Ердоган призова гражданите да останат по улиците, докато войските не се върнат в казармите. Президентът потвърди, че се е намирал в курорта Мармарис, когато е започвал превратът. Той каза, че самолети на метежниците се опитвали да бомбардират резиденцията му. Хотелът, в който той се намирал, бил ударен по въздуха, малко след като президентът го напуснал.

Метежниците открили огън по тълпите, събрали се пред парламента и сградата на Генщаба на армията в Анкара. В столицата част от превратаджиите бяха завзели сградата на телевизия CNN Turk. Излъчванията на медията бяха спрени. В ефира бе показан кадър, от който се вижда празно студио и се чуват изстрели. По-късно излъчванията бяха възобновени.

Самолети на метежниците за трети път хвърлили бомба по сградата на парламента, ранени са 15 души.

В Истанбул самолети нанесли удари срещу площад Таксим. Там се бяха събрали привърженици на президента Реджеп Ердоган, а също метежници, които сдаваха оръжието си.

Според очевидец над площада кръжели изтребители, които в един момент хвърлили 3-4 бомби. Съответно чули се мощни взривове. После един от самолетите хвърлил още три бомби.

.....................................................................................................

Международната реакция на опита за преврат в Турция

Българският премиер Бойко Борисов даде два брифинга в съботния ден заради опита за преврат в Турция.

„Имам пълните уверения на всички от турската страна, че границата няма да бъде поставена под натиск. Това заяви Борисов след среща с турския посланик Сюлейман Гьокче. Нашите кораби в Черно море не дават никаква индикация за мигрантска вълна. Лагерите в Турция са спокойни, въпреки всичко се разбрахме с Турция да усилим патрулите, за да сме сигурни, че няма да се получи брожение, подчерта Борисов.

Заедно с турската страна продължаваме да охраняваме, въпреки всичко съм изпратил военния министър, главния секретар на МВР, началника на отбраната. С 230 войници сме подсилили Гранична полиция, защото може да се очаква все пак натиск. Изказах съболезнования към всички загинали, към техните семейства, добави Борисов.

Израел изрази днес подкрепата си за демократичния процес след опита за военен преврат в Турция – страна, с която постигна споразумение за помирение.

НАТО, чиято членка е Турция, и Европейският съюз увериха Турция и турския народ в подкрепата си след неуспелия опит за военен преврат, предаде АФП. Приветствам подкрепата, оказана от турския народ и всички политически партии на демокрацията и на демократично избраното правителство на Турция, написа генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в акаунта си в Туитър. Нощес, докато положението бе все още неясно, той призова за спокойствие и сдържаност. Турция е уважаван съюзник, посочи Столтенберг. Страната е стратегическа крепост на изток за Северноатлантическия съюз с втората по численост армия в алианса след тази на САЩ. Столтенберг разговаря с новия върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти, който го увери, че персоналът на НАТО в Турция е невредим.

От своя страна върховната представителка на ЕС за външната политика Федерика Могерини осъди опита за преврат в Турция и изрази пълната си подкрепа за демократичните институции на страната. ЕС е солидарен с Турция и турския народ, подчерта тя.

Европейският съюз призова конституционният ред бързо да бъде възстановен след опита за преврат, извършен в Турция, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той подчерта, че трудностите, които страната преживява, не може да бъдат решени с помощта на оръжията. ЕС изцяло подкрепя демократично избраното правителство, институциите на страната и правовата държава, се казва в обща декларация на Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и върховния представител на Евросъюза за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Проповедникът Фетулах Гюлен, заклетият враг на турския президент Реджеп Ердоган, осъди най-категорично опита за държавен преврат, предприет снощи в Турция от бунтовно настроени военнослужещи. От САЩ, където живее, Гюлен направи следната декларация:

Пострадах от няколко военни преврата през 50-те години и намирам за особено обидно да ме обвиняват, че имам някаква връзка с този опит. Категорично отхвърлям обвиненията, подчертава Гюлен, който бе обвинен от президента Ердоган, че е свързан с военните метежници. Осъждам най-енергично опита за военен преврат в Турция, казва 75-годишният Гюлен.

Според Ердоган обаче Гюлен е вдъхновителят на пуча. Турския президент нееднократно е заявявал, че имамът е създал “паралелна държава“, чиято цел е да го свали от власт – нещо, което привържениците на Гюлен отричат.

Ръководителят на руското правителство Дмитрий Медведев заяви, че положението в Турция говори за наличието на дълбоки противоречия в обществото и армията на страната.

Необходимо е събитията, разиграли се в Турция, да бъдат анализирани, тъй като тези събития продължават. Там има военни стълкновения. Необходимо е да бъде възстановен конституционният ред на територията на държавата и да се съблюдават всички права и свободи, предвидени в конституцията на страната, заяви Медведев пред журналисти.

Според него събитията в Турция показват, че в обществото и армията на турската република са налице мощни и дълбоки противоречия, които са намерили израз в станалите събития. Времето ще покаже какво ще стане, обобщи той.

Китай се надява редът в Турция бързо да бъде възстановен след опита за военен преврат, заяви официалният представител на китайското министерство на външните работи Лу Кан. Китай внимателно следи положението в Турция. Надяваме се, че редът и стабилността скоро ще бъдат възстановени, посочва говорителят в декларация, качена на сайта на министерството.

Дипломатът отбелязва, че китайската страна засега няма сведения за пострадали в Турция китайски граждани.

 Положението в страната е изцяло под контрол.
Положението в страната е изцяло под контрол. / БГНЕС

Българската позиция във връзка с опита за преврат в Турция изрази и президентът Росен Плевнелиев. В нея той казва, че Република Турция е добър съсед и стратегически партньор на Република България. „За нас стабилността и мирът в Турция са от първостепенно значение, както и спазването на човешките права. Следим внимателно ситуацията в нашата съседка, осъждаме проявата на всякакви форми на насилие и подкрепяме демократично избраните институции в Република Турция. Призовавам да се запази спокойствие, а българските граждани в Република Турция да се обръщат при необходимост към дипломатическите ни представителства в страната, заявява още Плевнелиев.

Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън написа в своя акаунт в Туитър, че е разговарял с турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу и е изразил подкрепата си във връзка с извършения от военните опит за преврат. Подчертах, че Великобритания подкрепя избраното правителство и институциите на властта в Турция, отбелязва той.

Руското министерство на външните работи изразява тревога във връзка с последните събития в Турция и призовава властта и народа да решават възникналите проблеми без насилие. В декларация на външнополитическото ведомство на РФ, цитирана от ТАСС, се казва: Изострянето на вътрешнополитическата обстановка на фона на съществуващите в страната терористични заплахи и въоръжения конфликт в региона крие повишена опасност за международната и регионалната стабилност. Призоваваме властите и народа на Турция да решават проблемите без насилие при спазване на конституционния ред. Руското външно министерство изразява готовност да работи конструктивно с избраното ръководство на република Турция в интерес на развитието на двустранните отношения за благото на двата народа и за търсене на ефикасни пътища за решаване на наболелите международни въпроси и преди всичко заплахата от тероризма. Министерството уточнява, че се предприемат мерки за гарантиране на сигурността на руските граждани в Турция. /БГНЕС