Обама ще подкрепи каузата на Македония и членството й в НАТО по време на визитата си в Гърция

 Гърция трябва да позволи на Македония да влезе в НАТО.
Гърция трябва да позволи на Македония да влезе в НАТО. / БГНЕС

Американският президент Барак Обама по време на визитата си в Гърция ще поиска от гръцкия премиер Алексис Ципрас да отмени на „незаконното“ вето за влизането на Македония в НАТО, да гласува за нови антируски санкции и да затвори гръцките пристанище за руски военни кораби.

Целите на внезапната визита в Гърция на отиващия си президент Обама са определени от Heritage Foundation, която е крепост на неоконсервативните ръководители на американската външна политика.

Те настояват Обама да поиска три неща от Гърция.

Първо – [b]трябва да се подкрепи каузата на Македония. Упоритата позиция на Гърция за името поставя под заплаха политиката на отворени врати на НАТО. Гърция трябва да позволи на Македония да влезе в НАТО, което е предвидено от договорите[/b], категорични са от Heritage Foundation

Второ – да натисне Гърция да гласува за възобновяването на европейските санкции срещу Русия, когато през декември това предложение отново бъде поставено на гласуване в Европейския съюз.

Трето – Гърция да се обяви срещу акостирането на руски военни кораби в гръцките пристанища. Докато Крим остава незаконно окупиран от Русия и Москва продължава да подкрепя сирийския диктатор Башар Асад, президентът Обама трябва ясно да подчертае, че гръцката подкрепа за руския флот е напълно неуместна за една страна-членка на НАТО. Той трябва да препоръча на гърците да последват примера на Испания и да се отменят бъдещите визити на руския флот.

Визитата на Барак Обама в Гърция ще бъде на 15 и 16 ноември, правителството в Атина разчита на американската подкрепа за облекчаване на държавния дълг, който достига около 320 милиарда евро. /БГНЕС