Турската полиция залови убиеца от клуб „Рейна“ в Истанбул

(FILE) TURKEY GUN ATTACK REINA AFTERMATH
(FILE) TURKEY GUN ATTACK REINA AFTERMATH / БГНЕС

Турската полиция е заловила стрелеца от новогодишната нощ в истанбулския клуб "Реина", съобщават турски медии, позовавайки се на Си Ен Ен Тюрк. Атентаторът откри стрелба в популярната истанбулска дискотека в новогодишната нощ, където се бяха събрали над 700 празнуващи. . При безразборната стрелба той уби 39 души, от които 16 - чужденци, рани 69 и избяга с такси от местопрестъплението.. Отговорност за нападение пое групировката „Ислямска държава“. Турските власти организираха мащабна операция по залавянето му.

По-късно бе установено, че масовият убиец от новогодишната нощ в клуб „Рейна“ в Истанбул е член на клетката „Узбек“, формирование на ИД и се казва Абдулкадир Масхарипов. Терористичната клетка от 10 души „Узбек“ е разбита и е доказано, че тя активно е участвала в осъществяването на кървавото нападение в известния клуб.

Абдулкадир Масхарипов е роден в Източен Туркестан /или Уйгуристан, исторически район в Западен Китай, в Синдзян-уйгурския автономен регион/. В началото на декември м.г. узбекската клетка е активирана в турския град Коня, откъдето е изпратено и оръжието на атентатора.

Според първоначалните информации на медиите предполагаемият нападател е бил открит в апартамент в Истанбул при масирана полицейска акция. Той бил там с 4-годишния си син, съобщава TRT.

Очаквайте подробности. /БГНЕС