Иванов и Заев подготвят декларация за териториалната цялост и суверенитета на Македония

Кабинетите на македонския президент Георге Иванов и на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев съгласуват декларация за запазване на териториалната цялост, суверенитета и интегритета на Република Македония. Това съобщи самият Зоран Заев.

Той добави, че е в постоянен контакт с президента за съгласуване на декларацията. „Щом тази работа бъде свършена, очаквам президентът да ми връчи мандат за сформиране на правителство“, добави Заев. По думите очаква това да стане до 10 дни. Логично е в средата на следващата седмица да получим мандат за ново правителство”, каза Заев.

Заев се изказа и за местните избори и законодателни промени, които трябва да се направят, за да не се блокира работата на местното самоуправление. Според него необходимо е парламентарните групи да изготвят споразумение за промени в избирателния закон. Той трябва да мине през правната комисия и комисията по политически системи. Като възможен срок за местните изори лидерът на СДСМ спомена октомври тази година или март следващата година. /БГНЕС