ФТ: Македония обмисля промяна на името си в опит да влезе в НАТО

Димитров придружава премиера Заев в Брюксел.
Димитров придружава премиера Заев в Брюксел. / БГНЕС

Република Македония ще обсъди промяната на името си в усилие да деблокира противопоставяне на членството й в НАТО. Това заяви в интервю за „Файненшъл таймс“ македонският външен министър Никола Димитров.

Той ще заяви пред високопоставени служители в Брюксел, че членството в алианса ще помогне за успокояване на по-широкия балкански регион след месеци на политическо напрежение.

„Ще попитаме Гърция какъв съсед иска да има? Дали иска стабилна, приятелска страна, която предлага надежда и демокрация. Ако ние сме добър съсед на Гърция, тогава може би гръцкото правителство ще разбере, че сме получили историческа възможност“, заяви Димитров.

Според Файненшъл таймс“ Атина смята, че новото македонско правителство е отворено за сътрудничество повече, отколкото предишното на ВМРО-ДПМНЕ. Гръцките власти също така са оптимисти и смятат, че има надежда да се разреши спорът за името, но в същото време Атина предупреждава, че няма да се бърза със споразумение на всяка цена.

„Спорът за името беше отворен преди повече от две десетилетия и би било прибързано да се правят каквито и да било прогнози“, заяви анонимен представител на гръцките власти пред ФТ. Изданието припомня, че докато беше в опозиция СИРИЗА твърдеше, че ще позволи на Македония да се нарича с каквото име пожелае, но след идването си на власт през 2015 г. Алексис Ципрас потвърди гръцката позиция за името.

Македонският външен министър Никола Димитров придружава премиера Зоран Заев по време на първото му официално посещение в Брюксел, където последният ще разговаря с Доналд Туск и Йенс Столтенберг.

Предстои среща с гръцките представители в сряда, на която ще се обсъдят мерките за възстановяването на доверието между Скопие и Атина. Според министър Димитров каквото и ново име да се предложи на страната му, то ще трябва да бъде гласувано на референдум, а преди това ще се търси партиен консенсус. /БГНЕС