Дачич: Искаме в Скопие да разберат, че знаем всичко

Ивица Дачич заяви, че изтеглянето на персонала на сръбското посолство в Македония е послание, че „всичко се знае”.
Ивица Дачич заяви, че изтеглянето на персонала на сръбското посолство в Македония е послание, че „всичко се знае”. / БГНЕС

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че изтеглянето на персонала на сръбското посолство в Македония е послание, че „всичко се знае”. Въпреки това той призова за приятелски отношения с всички страни от региона.

„Белград иска да успокои във връзка с нововъзникналата ситуация със Скопие, която не се основава на предположения, а на недвусмислено установени факти, които говорят за разузнавателни действия към Сърбия”, каза дипломатът за сръбската телевизия "Пинк".

Той съобщи, че сръбският президент Александър Вучич утре ще проведе телефонен разговор с македонския премиер Зоран Заев, а самият Дачич ще се чуе с македонския си колега Никола Димитров.

Според него, Сърбия е била много коректна и не се е намесвала във вътрешните работи на съседката, дори и във времената на ежедневни протести.

„Няма нищо, което да показва, че Белград върви срещу интересите на Скопие”, посочи ръководителят на сръбската дипломация.

БГНЕС припомня, че в неделя Сърбия спешно изтегли целият персонал на посолството си в Скопие. Вчера президентът Александър Вучич заяви, че "има доказателства за разузнавателна офанзива" срещу Сърбия в Македония.

"Новото правителство на Македония е категорично посветено и предприема интензивни мерки по посока на решаване, а не създаване на проблеми, насърчавайки добросъседството, сътрудничеството и партньорството със Сърбия, както и с другите държави от своето обкръжение“. Това се казва в съобщение на македонското правителство, което бе разпространено снощи. В него се посочва също, че според властта това е единственият начин регионът да продължи да се движи напред. /БГНЕС