Европейският съд обвини гръцката полиция в сексизъм

GREECE PROTEST BAILOUT CUTS
GREECE PROTEST BAILOUT CUTS / БГНЕС

Съдът на Европейския съюз постанови, че гръцката полиция прилага дискриминация срещу жените като изисква една и съща минимална височина за всички кадети, независимо от пола.

По правило гръцката полицейска академия допуска кандидати, които са поне 1,70 м. високи, независимо дали са мъже или жени.

Съдът се произнесе по жалба на Мари-Елени Калири, която е била отхвърлена през 2007-2008, защото била по-ниска.

Жалбата на Калири беше разгледана от Върховния административен съд в Гърция, който потърси становище от базирания в Люксембург съд на ЕС.

„Закон, който определя като критерий за прием в полицейско училище изискване за минимална височина, независимо дали става дума за мъж или жена, може да представлява неправомерна дискриминация срещу жените”, се казва в съдебното решение.

То е задължително за всички 28 членове на ЕС. В решението се посочва също, че изпит за физическа пригодност ще е по-добър и по-справедлив начин за оценка на кандидатите за полицаиq отколкото изискваната височина.

Съдът на ЕС изтъква също, че изискването няма да е дискриминационно, ако може да се докаже, че то е необходимо за подобаващото функциониране на полицейските сили.

„Макар да е вярно, че някои полицейски функции може да изискват употребата на физическа сила, свързана с определена физическа годност, факт е, че други функции като помощ на гражданите или контрол на пътното движение не изискват категорично употребата на значителна физическа сила”, се казва в мотивите на съда. /АФП